Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama özel: Alperen Şengün’lü Houston Rockets’tan altı maçlık galibiyet serisi

NBA’de milli basketbolcumuz Alperen Şengün’ün de formasını giydiği Houston Rockets, üst üste 6 maç kazanarak yükselişe geçti. Geçtiğimiz sezonu Batı Konferansında son sırada tamamlayan Rockets, bu sezona da 0-3 başladıktan sonra, 6 maç üst üste kazanarak konferansında dördüncü sıraya kadar yükselmeyi başardı.

NBA’de geçtiğimiz sezonu 22-60’lık derecesiyle Batı Konferansında San Antonio Spurs ile birlikte son sırayı paylaşan Houston Rockets, 2023/2024 sezonuna da 0-3 başladıktan sonra üst üste 6 maç kazanarak konferans dördüncülüğüne kadar yükselmeyi başardı. 

Geçtiğimiz sezonun ardından yaz döneminde takımın başına koç Ime Udoka’yı getiren Rockets, kadrodaki genç çekirdeğine de Fred VanVleet, Dillon Brooks, Jeff Green, Aaron Holiday, Jock Landale ve Reggie Bullock gibi önemli veteren isimleri eklemişti. 2023 NBA Draftında ilk tur dördüncü sıradan da forvet pozisyonuna Amen Thompson eklemesi yapan Rockets kadrosunu oluşturdu. 

Sezonun ilk üç karşılaşmasında ise sırasıyla Orlando Magic, San Antonio Spurs ve Golden State Warriors’a mağlup olan Houston Rockets’ın 2023/2024 sezonunda da geçtiğimiz sezondan çok farklı olmadığı konuşuluyordu. Ancak takıma yeni eklenen isimlerin uyum sağlaması ve koç Ime Udoka’nın takımın hücum merkezine milli basketbolcumuz Alperen Şengün’ü yerleştirmesiyle birlikte çıkışa geçen Rockets, üst üste altıncı maçından da galip ayrılarak Batı Konferansında dördüncü sıraya kadar yükseldi. Bu 6 maçlık seride tamamını evinde oynadığı karşılaşmalarda Houston Rockets sırasıyla; Charlotte Hornets, Sacramento Kings(2 kez), Los Angeles Lakers, New Orleans Pelicans ve son olarak da son şampiyon Denver Nuggets’ı mağlup etmeyi başardı. 

Denver Nuggets karşılaşmasının özeti:

Houston Rockets’ın bu yükselişinde kuşkusuz en büyük pay sahibi takımın hücum merkezine geçmesiyle birlikte asist ve hücum rakamlarını oldukça yükselten 21 yaşındaki milli basketbolcumuz Alperen Şengün oldu. Bu sezon 9 karşılaşmada forma giyen Alperen, %60 saha içi isabet ile 19.4, 8.2 ribaund, 6 asist, 1 top çalma ve 0.4 blok ortalamaları yakaladı. Geçtiğimiz sezona göre sayı ortalamasını 4.5 puan artıran genç yıldız, asist rakamlarını da 2 puan artırarak önemli bir gelişim gösterdi. Asist ve sayı ortalamalarını artırmasına rağmen top kaybı ortalamasını da 0.5 puan azaltmayı başaran Alperen, verimlilik noktasında da performansını ileri taşımayı başardı.

Tüm NBA’de 26 efficiency (verimlilik puanı) ile 18. sırada yer alan Alperen Şengün, şu ana kadar gösterdiği performansla birçok yıldız ismi geride bırakmayı başardı. Maç başına 6 asist ortalaması ile de tüm NBA’da 16. sırada yer alan Alperen; uzunlar arasında ise Nikola Jokic, Domantos Sabonis ve Draymond Green’in ardından dördüncü sırada yer alıyor.

NBA efficiency (verimlilik puanı) ilk 20:

NBA asist krallığı ilk 20:

Gelişmiş istatistiklerde ise player impact estimate (tahmini oyuncu etkisi) alanında ise tüm NBA’de en az 15 dakika forma giyen oyuncular içerisinde 13. sırada yer alıyor.

PIE:

Alperen Şengün’ün geçtiğimiz sezonlara göre gelişimi:

Alperen Şengün’ün Denver Nuggets karşısındaki performansı:

Dip not: İstatistikler 13 Kasım Pazartesi günü tarihinde NBA.com sitesinden alınan verilerdir.

Houston Rockets’ın bu performansı sezonun sonuna kadar taşıyıp, play-off ekibi olup olamayacaklarını söyleyebilmek için henüz erken, ancak Alperen Şengün’ün performansını sürdürmesini bekliyorum. İlk iki sezonunda kaybeden bir takımın içinde yer alması gelişimini açıkcası olumsuz etkileyen bir durumdu. Bu sezon ise kazanmayı öğrenen ve rekabetçi maçları oynayan bir takımın hücum lideri olması onun hem mental, hem de oyun anlamında gelişimi açısından çok büyük bir fırsat. NBA standartlarına göre yetersiz koçlarla çalıştıktan sonra, Ime Udoka gibi daha önce NBA finaline kadar yükselmeyi başarmış, kazanan takımın bir parçası olmuş ancak kişisel nedenlerden dolayı takımdan ayrılmak zorunda kalmış bir ismin de takımın başına bulunması, Alperen’in gelişimi için en ideal senaryolardan birisini hazırlıyor.

Yazab: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.