İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail bir terör devletidir” ifadesine tepki gösterdi. Erdoğan’ın İsrail’i terör devleti olarak adlandırdığını ancak Hamas’ı desteklediğini belirten Netanyahu, “Senden ders almayacağım” diye konuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Sözcüsü Ofir Gendelman, Netanyahu’nun cevabını X hesabından paylaştı. Netanyahu’nun açıklaması şöyle:
“Terörizmi destekleyen güçler var: Onlardan biri de Türkiye lideri Erdoğan. Erdoğan İsrail’i terör devleti olarak adlandırıyor anacak Hamas’ın terör eylemlerini destekliyor.
Kendisi Türkiye’deki köyleri bombaladı. Biz ondan ders almayacağız.”
PM Netanyahu: "there are forces that support the terrorists. And one of them is Turkish President Erdogan, who calls Israel a terrorist state, but actually supports the terror state of Hamas.
— Ofir Gendelman (@ofirgendelman) November 15, 2023
He has himself bombed Turkish villages. We're not going to take any lectures from him".
Netanyahu 2017 yılında da Erdoğan’ın benzer bir açıklamasına şöyle tepki göstermişti:
“Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran’ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım eden ve Gazze dahil teröristlerin masum insanları öldürmesine yardım eden bir liderden ahlâk dersi alacak değilim.”
Dışişleri’nden açıklama
Netanyahu’nun açıklamalarının akabinde Dışişleri Bakanlığı, “İsrail Başbakanı ve İsrail Dışişleri Bakanının İftiraları” başlığıyla açıklama yaptı. Açıklamada şunlar yer aldı:
“Filistin halkına karşı uyguladıkları zulüm ve katliamlarla tarihin kara sayfalarına girmiş İsrailli yetkililerin hukuktan söz etmeye hakları yoktur.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Gerçeklerin dile getirilmesinden rahatsız olan Benjamin Netanyahu’nun ve Eli Cohen’in, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkındaki asılsız iftiraları, kendi suçlarını örtemeyecektir.
Meşruiyetlerini insanlık vicdanında çoktan yitirmiş olan İsrailli yetkililer, tüm dünyanın gözü önünde hastaneleri bombalayarak, kadınları ve çocukları öldürerek işledikleri suçları örtbas edemeyecekler ve dikkatleri başka yöne çekemeyeceklerdir.
Dünya kamuoyunda derin infial uyandıran bu insanlık suçlarının azmettiricileri ve failleri er ya da geç yargılanacaklardır.
Türkiye, Gazze’deki katliama karşı çıkmayı ve Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir.”
İsrail Başbakanı ve İsrail Dışişleri Bakanının İftiraları Hk. https://t.co/DdqNHlQEEm pic.twitter.com/ZInSIKJMLK
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) November 15, 2023
Erdoğan ne demişti?
AK Parti Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün partisinin TBMM’deki grup toplantısında İsrail’in Gazze’deki sivilleri bombalamasına tepki göstermiş ve yaşananları “devlet terörü” olarak nitelendirmişti.
“Ben şu anda gönlüm ferah, açık olarak diyorum ki İsrail bir terör devletidir” diyen Erdoğan şöyle devam etmişti:
“Hamas’ı terör örgütü olarak ifade ediyorsun. Hamas, Filistin’de seçimlere girip seçim kazanan bir siyasi parti. Seçimi kazandıktan sonra da hakkını, haklarını elinden aldınız. İsrail, Amerika birlikte aldılar. Bu gerçekleri görelim. Ama hala benim ülkemde bile Hamas’ın bir siyasi parti olduğunu bilmeyen, anlamayanlar var.“