Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meral Akşener’in yerel seçim kararına seçmen ne diyor? | “İYİ Parti’nin MHP’den farkı kalmaz”

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, yaklaşan 2024 yerel seçimlerinde partisinin 81 ilde aday çıkartacağını duyurdu. İYİ Parti’nin bu kararını ve parti içinde yaşanan son gelişmeleri İYİ Parti seçmenine sorduk. İYİ Parti’ye oy veren bir seçmenin ise “İYİ Parti kaybettireceği bir senaryonun içine girerse MHP’den farkı kalmaz” yorumunda bulunması dikkat çekti.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) bugün (13 Eylül) yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkarılmasını ve olası işbirlikleri için yetkilendirmeyi görüşmek üzere toplandı. Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, alınan kararları açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nda Partinin yeni genel başkanı, değişimcilerin adayı Özgür Özel‘in seçilmesiyle İYİ Parti’nin yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara‘da karar değiştirip değiştirmeyeceğine yönelik tartışmalar gündem oldu.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Bahadır Erdem partisinden istifa etti. Erdem, partisinin yerel seçimlerde tüm illerde aday çıkarma stratejisini yanlış bulduğunu belirtti. Bahadır Erdem’in yanı sıra Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker de istifa etti. 14 Mayıs’ta İYİ Parti’den milletvekili olarak Meclis’e girdikten sonra, yerel seçimlerde AKP-MHP ile işbirliğini savunmasıyla gündeme gelen İdris Nebi Hatipoğlu, 2 Kasım’da İYİ Parti’den istifa etti, 7 Kasım’da AKP’ye katıldı.

14 Mayıs 2023 Milletvekili seçiminde İYİ Parti’ye oy veren dört seçmene İYİ Parti içinde yaşananları sorduk. Konuştuğumuz gençlerden Emirhan, Efe ve Gökhan İstanbul’da, Ahmet ise Ankara’da yaşıyor.

”İYİ Parti’nin MHP’den farkı kalmaz”

Konuştuğumuz dört seçmen de İYİ Parti’nin çoğu ilde tek başına seçime girmesini destekliyor. Emirhan İYİ Parti’nin İstanbul ve Ankara’da da aday çıkartmasını desteklerken Gökhan ve Efe bu iki ilde İYİ Parti’nin Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu‘na destek vermesi gerektiğinin altını çiziyor.

Gökhan bu düşüncesini şöyle gerekçelendiriyor:

”Benim için İYİ Parti’nin her şeyden önce muhalif olması önemli. İYİ Parti kaybettireceği bir senaryonun içine girerse MHP’den farkı kalmaz. ‘Hür ve müstakil’ olmak partiden önce vatandaşa yakışır. Ekrem İmamoğlu öğrenci yurdu yaptı. Buradaki öğrenciler herhangi bir cemaat yurduna bağlı olmadan ‘hür’ olabiliyor. Şimdi biz bu öğrencilerin hür ve müstakil olmasını mı savunacağız yoksa partinin olmasını mı savunacağız. Ben İYİ Parti seçmeni olarak öğrencinin hür olmasını savunuyorum”

Gökhan ile benzer düşüncelere sahip olan Efe ise, ”Kılıçdaroğlu’ndan sonraki dönemde İmamoğlu’nun cezalandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Hala 2028 seçimleri için bana göre şans var” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’nun ‘toplumsal ittifak‘ söylemini doğru bulan Efe, ”Zaten elimizde birkaç figürümüz kaldı. Eldeki her şeyi kaybetmek muhalif alanın hiç işine yaramaz” dedi.

CHP’deki kurultaydan önce İYİ Parti’nin açıkladığı kararı doğru bulduğunu hatırlatan Ahmet, Özgür Özel’in kazandığı kurultaydan sonra İYİ Parti’nin tekrardan masaya oturması gerektiğini düşünüyor.

Ahmet düşüncelerini şöyle anlatıyor:

”CHP’deki Genel Başkan değişikliğinden İYİ Parti’nin zarar gördüğünü düşünüyorum. Bu stratejiyle seçime girerse İYİ Parti’nin herhangi bir ilde kazanabileceğini düşünmüyorum”

“Bizim için önemli olan İYİ Parti adayının kazanması”

İYİ Parti’nin 81 ilde aday çıkartma kararını doğru bulan Emirhan, ”81 ilde de aday çıkartmalıyız. 2024 seçimlerinde belki istediğimizi alamayabiliriz ama önemli olan 2028 seçimlerinde daha güçlü çıkmak. 2019’daki seçim atmosferi farklıydı. 2023 seçimlerinden sonra ittifak düzeni bozuldu. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dayatması ittifaka zarar verdi ve en büyük zararı İYİ Parti gördü” dedi.

Emirhan sözlerine şöyle devam etti:

”Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu muhalefeti yüz üstü bıraktı. Ocak’taki bakış açımla şu anki bakış açım arasında fark var. Şu anda bir İYİ Parti’li için belediyenin AKP ya da CHP’de olması fark etmiyor. Hizmet odaklı ve halkın içinden gelen adaylarla yola çıkmalıyız. CHP’nin İstanbul veya Ankara adayının kazanması ya da kaybetmesi bizi ilgilendirmiyor bizim için önemli olan İYİ Parti adayının kazanması.”

Hangi adaya oy verecekler?

İkametgahı Ankara’da olan Ahmet, Mansur Yavaş’a oy vermeyeceğini belirtti. Ahmet, ”Mansur Yavaş’a oy vermeyeceğim ama İYİ Parti’ye de oy vermem çıkartacağı adaya bağlı. Zafer Partisi’nin adayını da merak ediyorum” ifadelerini kullandı. Gökhan ve Efe ise Ekrem İmamoğlu’nun aday olduğu senaryoda İYİ Parti’nin adayına oy vermeyeceklerinin altını çizdiler.

İYİ Parti’nin Ankara ve İstanbul’da kazanamayacağını düşünen Gökhan, ”İmamoğlu’nun aday olduğu senaryoda kaybedecek bir adaya oy vermem. İYİ Parti’nin aday çıkartması hata olur. Başka illerde aday çıkartabilirsiniz ama kritik yerlerde çıkartmaması daha doğru” dedi.

Bu görüşlerden farklı olarak Emirhan, ”Meral Akşener, İstanbul ve Ankara’da CHP’ye destek vereceğiz dese bile ben oy vermeyeceğim” dedi.

”Geçiş süreci sancılı olabilir ama sonunda İYİ Parti’nin daha güçlü çıkacağına inanıyorum”

İYİ Parti’de son dönemlerde yaşanan istifalar hakkında konuşan Gökhan, ”İstifalar her şeyi etkilemese de moral bozukluğuna yol açıyor. Bilge Yılmaz’ın söylemlerine katılıyorum ama üçüncü yol olacağız derken kurumsal muhalefeti yıpratmamalıyız. Vatandaşın İstanbul’da üçüncü bir aday istediklerini düşünmüyorum” dedi.

Emirhan ise parti içinde yaşananları şöyle değerlendirdi:

Şu anda parti bir geçiş sürecinde. Bu geçiş süreci sancılı olabilir ama sonunda İYİ Parti’nin daha güçlü çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti’nin geçirdiği süreci yanlış bulmadığını ifade etmeyen Efe, ”İYİ Parti’nin dönüşümü hoşuma gidiyor ama İYİ Parti’nin siyaset yapma tarzını beğenmiyorum. Aynı olayları 3-6 Mart sürecinde de gördük. İYİ Parti’nin masadan kalkmasını destekliyordum ama masada bir anda ipler kopması hoşuma gitmemişti. Daha kendi aralarında anlaşamayan muhalefetin nasıl ülkeyi yöneteceğini düşünmüştüm” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.