Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Uca’ya veda töreni düzenlendi

Televizyon programcısı, sunucu Metin Uca için 18 Kasım Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda veda töreni düzenlendi. Cenazesine çok sayıda sanatçı, siyasetçi katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de cenazeye katıldı. Uca’nın cenazesi, törenin ardından defnedilmek için Ankara’ya gönderilecek.

Kocaeli’nde geçirdiği kazanın ardından entübe edilen 62 yaşındaki sunucu Metin Uca, 17 Kasım Cuma gecesi tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.  Metin Uca’nın sevenleri, 18 Kasım Cumartesi günü İstanbul’daki Reşit Rey Konser Salonu’nda veda töreni düzenledi. Törenin sunuculuğunu Sunay Akın üstlendi.

Cenazesine çok sayıda sanatçı, siyasetçi katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de cenazeye katıldı.

Özel, Uca’yla anısını anlattı

Törende konuşan Özgür Özel, “Yükseklik korkusu olan herkes pilot olacak cesareti gösterdiğinde Türkiye de kurtulacak, hepimiz de kurtulacağız” diyerek, Uca’yla anısını anlattı:

“Çok enteresan bir kişilikti. Metin Zakoğlu benim telefonumu ona, onun telefonunu bana vermişti. Telefon çaldı. Açar açmaz, ona bir cümle söylemek istedim. Aynı saniyede o da bana o cümleyi söyledi. ‘Ben sizin hayranınızım, biliyor musunuz’ demiştim, kendisine. O da bana onu söyledi. Uzunca güldük. Meclis’teki, yaptığım çok dolaşan bir konuşmadan bahsetti. ‘Sıkıldıkça izliyorum’, dedi. Dedim ki, ‘biz sizi izleyemedikçe sıkılıyoruz.’ Ben 90’ların sonlarında; o muhteşem sabah haberleri ile güne başlamanın tadının, Metin Uca ekranlardan koparıldıktan beri eksikliğini çeken biri olarak bundan birkaç yıl önce iletişim kurabilmiş olduk. Ama şöyle enteresan bir tarafı vardı. Televizyonla ulaşamadığı herkese birebir ulaşabilecek kadar enerjikti. Sürekli iletişim halindeydik. İnanılmaz ilgiliydi, Türkiye meselesine… Bana da söylerdi, ‘neler yapmak lazım’ diye. Bence ne yapmamız gerektiğini kendi yaşantısı ile vasiyet edip gitmiş. Yükseklik korkusu olan herkes pilot olacak cesareti gösterdiğinde Türkiye de kurtulacak, hepimiz de kurtulacağız.”

İmamoğlu: “O güçlü sesi bize iyi geliyordu”

Ekrem İmamoğlu ise Uca’nın kaybının büyük olduğunu, kendisine hayran olduğunu söyledi, “Gerçekten çok değerli bir insanı kaybettik. O güçlü sesi bize iyi geliyordu. Farkındalığımızı ve yapmamız gereken bir kısım hamlelere ışık tutan, değerli bir insandı. Bizlere düşen böylesi kıymetli insanımızı, vatandaşımızı, aydınımızı, hemşerimizi, sesiyle, sözüyle, kalemiyle, ismiyle yaşatmak. Hep birlikte yaşatacağız” dedi.

Dilovası’nda seyir halindeyken rahatsızlık geçirdi

Kocaeli Dilovası’nda seyir halindeyken yaşadığı rahatsızlık sonrası trafik kazası geçiren ve şah damarlarının tıkalı olduğu öğrenilen sunucu Metin Uca, 15 Kasım’daki ameliyatının ardından entübe edildi.

62 yaşındaki sunucu Metin Uca’nın menajeri Kübra Kalem Baykara, X hesabından Metin Uca’nın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Uca’nın cenazesi sabah saatlerinde İstanbul Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden, incelenmek üzere Yenibosna Adli Tıp Kurumu morguna nakledildi. Otopsi işleminin ardından Uca’nın cenazesi Zincirlikuyu Morgu’na götürüldü.

Oyuncu Zafer Algöz, X hesabından Uca için İstanbul’daki Cemal Reşit Bey Konser Salonu’nda veda töreni düzenleneceğini duyurdu. Uca, Ankara Kocatepe Camii’nden alınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecek.

Uca: “Yakılmak istiyorum”

Son röportajında vasiyetinden bahseden Uca, gömülmek istemediğini söyledi ve “Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul Boğazı’ndan serpilmesini istiyorum. Ne yazık ki böyle bir şansım yok. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum. Umarım dostlarım ve bu konuda bıraktığım vasiyet çerçevesinde bunu yaparlar. Tören istemiyorum çünkü. Hatırlanmak istemiyorum” dedi.

Metin Uca kimdir?

Sunuculuk, yazarlık ve seslendirme sanatçılığı yapan Metin Uca, 13 Kasım 1961’de İstanbul’da doğdu.

Kimya mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve tiyatro eğitimleri alan Uca, 1987 yılında kazandığı Anadolu Ajansı sınavıyla muhabirliğe başladı. 1989 yılında TRT’ye geçen Metin Uca, daha sonra Kanal D, Show TV, Atv ve Star TV gibi kuruluşlarda muhabirlik, programcılık yaptı.

Uca, 1999 yılında sonra “Günaydın Türkiye” adlı sabah haberleri programı sundu. Uca’ya bugünkü şöhretini ise 2002-2011 yıllarında Star TV’de sunduğu “Passaparola” adlı yarışma programı kazandırdı. Yarışma 9 sene yayımlandı ve 740. bölümü ile ekranlara veda etti.

Tek kişilik gösterilere de çıkan ve seslendirme yapan sanatçı, 2004’ten bu yana bir kitap üzerinde çalışıyordu.

Şubat ayında gözaltına alındı

Uca, 2 Şubat 2023’te Ankara’ya gitmek için İstanbul Havalimanı’nda bulunan Türk Hava Yolları (THY) iç hat CIP Lounge’a geldi. Bilet işlemlerini yaptıran Uca’nın kimlik kontrolü sırasında hakkında arama kararı olduğu öğrenildi. Daha sonra ünlü modacı Barbaros Şansal’ın da gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Uca ve Şansal’ın gözaltına alındıkları sırada çekilen fotoğraf gündem oldu:

Metin Uca, X hesabından konuyla ilgili “4,5 saat sonra özgürüm. Bakın gözaltına alınma sebebim neymiş!” notuyla bir video paylaştı.

X hesabını aktif şekilde kullanan Uca, iktidar muhalifi paylaşımlarıyla da biliniyordu.

Metin Uca, Medyascope’ta 7 yıl önce Rominight’ın konuğu olmuştu. Sizleri, Uca’nın Medyascope’taki en eğlenceli dakikalarına götürelim…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.