Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Sineması Günleri, Pera Müzesi’nde başlıyor

Yunanistan Sineması Günleri, 21-26 Kasım’da İstanbul’daki Pera Müzesi’nde başlıyor. Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı etkinlik bu yıl, tarihi bellek, insan hakları, göç ve diaspora temalarına odaklanıyor.

Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında ikincisi yapılacak Yunanistan Sineması Günleri, 21 Kasım’da Pera Müzesi’nde başlıyor. 26 Kasım Pazar gününe dek sürecek etkinlikte, tüm gösterimler ücretsiz olacak ve 60’lardan 90’lara uzanan bir zaman diliminden seçilmiş toplam 24 film, Türkçe ve İngilizce altyazılı gösterilecek.

Etkinliğin bu yılki konukları ise, Yunan avangardının önemli isimlerinden Eva Stefani ve Yunanistan’ın ünlü fotoğraf sanatçılarından Haris Papadimitrakopoulos olacak.

“Belgesel: Gözlem Oyunu”

Belgesel sinemacı, görsel sanatçı ve şair Eva Stefani, 1985 yapımı çıkış filmi “Atina”nın (Athinai) gösterimi için İstanbul’a gelecek ve “Belgesel: Gözlem Oyunu” adlı ustalık dersi verecek. Şiir videoları ve Super 8 kamera kullanarak çektiği gözlemci belgeselleri uluslararası sergilerde ve müzelerde gösterilen Stefani, deneyimlerinden yola çıkarak bağımsız bir yaratım olarak belgesel sinemanın olanaklarını konuşacak. Etkinlik 22 Kasım Çarşamba günü saat 19.00’da Pera Müzesi’nde ücretsiz yapılacak.

Eva Stefani

Sokak fotoğrafçılığı ve belgesel sinema

Yunanistan Sineması Günleri’nin bir diğer konuğu Haris Papadimitrakopoulos ise, 80’lerde başlayan kariyerinden bir fotoğraf seçkisiyle İstanbul’a geliyor ve sergiye paralel olarak bir ustalık dersi de veriyor. Çok genç yaşta başladığı fotoğrafçılık kariyerinde ödüllü işlere imza atan ve Marie Claire, Tahidromos gibi dergilerle çalışan sanatçı, portre ve moda fotoğrafçılığı alanında ülkenin en yetenekli isimlerinden biri sayılıyor. Papadimitrakopoulos’un, sokak fotoğrafçılığı ile belgesel arasındaki potansiyel benzerlikleri ve farkları tartışmaya açacağı konuşması 24 Kasım’da yapılacak.

Haris Papadimitrakopoulos

Açılış filmi “Prova”

Yunanistan Sineması Günleri’nin yarın akşam saat 19.00’daki açılışını; 1974 yapımı “Prova” (The Rehearsal) adlı Jules Dassin filmi yapacak. Film, 1973’da Atina Politeknik Üniversitesi’nde yaşanan öğrenci isyanını anlatıyor. 17 Kasım’da 40 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan olayları belgeler, röportajlar, şarkılar ve şiirler aracılığıyla yeniden inşa eden film, New York’taki bir stüdyoda gizlice çekildi ve ülkesinde gösterimi uzun yıllar yasaklıydı.

Theo Angelopoulos’tan Dimos Avdeliodis’e, usta yönetmenlerden ödüllü filmlerin gösterileceği Yunanistan Sineması Günleri, modern Yunanistan belgesel sinemasından özel bir seçkiyle, ülke tarihini keşfetme ve bugününü anlama fırsatı sunacak. Gösterim programından detaylar yunanistansinemasigunleri.com’da.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.