Uzun süredir İlham Aliyev tarafından yönetilen enerji zengini Hazar ülkesi Azerbaycan’da yolsuzluğu araştıran iki gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlerden biri Abzas Medya’nın Genel Yayın Yönetmeni Sevinç Vagifkızı, diğeri de platformun yöneticisi Ulvi Hasanlı.
Avukat Elçin Sadygov AFP’ye yaptığı açıklamada, “Polis, Abzas Medya’nın Genel Yayın Yönetmeni Sevinç Vagifkızı’yı Bakü’ye dönüşünde gözaltına aldı ve evinde arama yaptı” dedi. Avukat Zibeyda Sadygova da Ulvi Hasanlı’nın 20 Ekim Pazartesi sabahı ülke dışına seyahat etmek üzere Bakü Havalimanı’na gittiğini ancak uçağa bindirilmeyerek gözaltına alındığını açıkladı.
Sadygova, Hasanlı’nın “döviz kaçakçılığı yapmakla suçlandığını” söyledi. Sadygova, Hasanlı’nın kendisine yöneltilen iddiaları reddettiğini fakat müvekkilinin 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini sözlerine ekledi.
Abzas Medya’nın sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre haber kuruluşunun ofisi de polis tarafından arandı. Arama devam ederken Hasanlı’nın da ofise getirildiğini ve gözlerinin altında yara izleri görüldüğü belirtildi. Abzas Medya, Hasanlı’nın gözaltında “insanlık dışı muameleye maruz kaldığını” yazdı.
Abzas Medya’da çalışan Muhammet Kekalov’un nerede olduğu ise belirsiz, kendisinden 24 saati aşkın bir süredir haber alınamıyor. Abisi, yerel medyaya verdiği demeçte, dün sivil polisler tarafından evinden alındığını söylemişti.
Uluslararası Af Örgütü’nden tepki
Uluslararası Af Örgütü, Hasanlı’nın gözaltında dövüldüğüne dair haberlerden endişe duyduklarını açıkladı. Af Örgütü’nden Natalia Nozadze, Hasanlı’nın Azerbaycan’daki üst düzey yolsuzluk iddialarını cesurca ifşa ettiğini ve kamu yararına olan konuları ele aldığını” belirterek, geçmişte de Bakü yönetimi tarafından rahatsız edildiğini söyledi.
Kaynak: AFP