Türkiye’de binlerce çocuğun okula aç gittiği iddiaları gündemdeki yerini korurken Derin Yoksulluk Ağı, dünyada 418 milyon öğrencinin ücretsiz ve sağlıklı okul öğünlerine erişmesinde itici güç olan Okul Yemekleri Koalisyonu’na katılma çağrısı yaptı. Alınan bilgiye göre, üye devletlerin bu koalisyona taahhütte bulunarak katıldığı ve böylece devletin deneyimlerini paylaşarak okullardaki öğrencilere ücretsiz yemek sağladığı öğrenildi.
5 milyon 535 bini ilkokulda, 2 milyonu okul öncesinde olmak üzere 19 milyonu aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Türkiye’de okula aç giden çocuklara ilişkin tartışmalar sürüyor. Bu konuda iktidara çağrıda bulunan Derin Yoksulluk Ağı, dünyada 418 milyon öğrenciye ücretsiz ve sağlıklı okul öğünü sunan Okul Yemekleri Koalisyonu’nda Türkiye’nin de yer almasını istedi.
Açıklamada 90 ülkenin ve aralarında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi uluslararası örgütlerin, sivil toplum kurumlarının bulunduğu 101 destekçi partner tarafından oluşturulan komisyonun dünyada 724 milyon ilkokul öğrencisine yönelik 2030 yılına kadar sağlıklı yemeğe kavuşturma hedefi olduğunu hatırlatıldı.
MEB bütçesinin merkez bütçedeki oranına dikkat çekildi
Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 bütçesinin bir önceki seneye oranla yüzde 130,33 oranında artmasına rağmen Bakanlığın bu seneki bütçesinin merkezi bütçeye oranının geçen seneye göre yüzde 9,73 azaldığının vurgulandığı bilgi notunda eğitim harcamalarının büyük bölümünün hane halkı tarafından karşılandığı ifade edildi.
Bu harcamalarda kırtasiye, üniforma, servis, kayıt parası gibi birçok masraf arasında beslenmenin de önemli bir yer tuttuğu bilgisi yer aldı.
Sahada yaptıkları çalışamalara değinen Derin Yoksulluk Ağı, çocuklarının okulda beslenme sorunlarının ciddileşmekte olduğunı öne sürdü. Hanelerle nisan ayında yapılan görüşmelerdeki gözlemlerini paylaşan Derin Yoksulluk Ağı, üç çocuk annesi Ç.D.’nin okula giden iki çocuğunun beslenmelerine ne koyduğu sorulduğunda sadece “çikolatalı ekmek” yanıtını aldıkları bilgisini paylaştı.
Derin Yoksulluk Ağı tarafından yapılan açıklamada 2022-2023 eğitim öğretim yılının başında Türkiye’de 1,5 milyon öğrencinin ücretsiz yemekten faydalandığı, 6 Şubat itibariyle uygulamanın 5 milyon öğrenciye ulaşmasının planlandığı ancak; 6 Şubat depreminden etkilenen 11 il haricindeki illerde anaokullarındaki öğrencilere yemek verme uygulamasının kaldırıldığı ifade edildi.
“Beslenme politikası” vurgusu
Derin Yoksulluk Ağı tarafından paylaşılan bilgi notunda şu açıklamaya yer verildi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Öğrenci sayısının artması karşısında MEB bütçe payının düşmesi, düşük gelirli hane halkının harcamalarında beslenmenin git gide daha fazla yer tutmaya başlaması gibi veriler, sahada gözlemlediğimiz öğrencilerin okul beslenmelerindeki yakıcı sorunlar ve ücretsiz beslenme uygulamasından vazgeçiş, eğitimde beslenme konusunda yeni bir politika benimsenmesi gerektiğini göstermektedir.
Tüm bu etkenleri göz önüne aldığımızda, hükümetlerin ve uluslararası kurumların birbirlerine çeşitli destekler verdiği ve birbirini disipline ettiği Okul Yemekleri Koalisyonu’na Türkiye’nin dahil olmasının oldukça faydalı olacağına inanıyoruz.”