Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in 11 Kasım’daki Parti Meclisi (PM) toplantısında duyurduğu gölge kabinenin Vikipedi sayfası oluşturuldu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 11 Kasım’daki PM toplantısında 24 kişilik yeni MYK’sının iki bölümden oluştuğunu, birinin gölge kabine olduğunu açıkladı. 17 kişinin yer aldığı gölge kabinenin dışında yer alan 7 ismin ise idari işlerle ilgileneceği belirtildi.
Hükümetteki bakanların faaliyetlerini izleyecek gölge kabinenin Vikipedi sayfası oluşturuldu. “Özel Gölge Kabinesi” başlığıyla oluşturulan maddede “Türk siyasetinde ilk gölge kabine örneği 2019 yılında kurulan Gelecek Partisi’nde görüldüğü ancak bu kurulun parti tarafından ‘gölge kabine’ olarak tanımlanmadığı” söylendi.
Ayrıca maddede, Türkiye tarihinde ilk kez bir ana muhalefet partisinin gölge kabine oluşturduğu vurgulandı.
- Özgür Özel CHP’nin yeni MYK’sını “gölge kabine” olarak duyurdu: “Atanmışlarla değil seçilmişlerle çalışma irademizi belli ettik”
Maddenin “kişiler ve kuruluşlar” kısmında ise şu bilgiler verildi:
Ne oldu?
CHP PM 11 Kasım’da Özgür Özel başkanlığında ilk kez toplandı. Toplantıda, yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri belli oldu.
Özel, MYK’yı “İktidar Yolunda Parti Yönetimi Yapılanması” isimli sunumuyla kendisi tanıttı. Özel, çeşitli illerden geniş katılımlı bir PM oluşturduklarını ve 60 üyeden yalnızca 14’ünün milletvekili olduğunu belirtti.
Özel, CHP’nin 24 kişilik yeni MYK’sının iki bölümden oluştuğunu, birinin “gölge kabine” olduğunu açıkladı. 17 kişinin yer aldığı gölge kabinenin dışında yer alan 7 ismin ise idari işlerle ilgileneceği belirtildi. CHP’nin yeni MYK şöyle şekillendi:
Selin Sayek Böke – Genel Sekreter
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Deniz Yücel – Parti Sözcüsü
Özgür Karabat – Genel Sayman
Gökçe Gökçen – Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Aylin Nazlıaka – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gamze Taşcıer – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gülşah Deniz Atalar – Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
İlhan Uzgel – Dışişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Deniz Yavuzyılmaz – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Sevgi Kılıç – Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Burhanettin Bulut – Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Yalçın Karatepe – Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Murat Bakan – İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Koza Yardımcı – Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Suat Özçağdaş – Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Yankı Bağcıoğlu – Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Zeliha Aksaz Şahbaz – Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Pınar Uzun – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gül Çiftçi – Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Erhan Adem – Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Volkan Demir – Ticaret Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Ulaş Karasu – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Gökhan Zeybek – Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Ensar Aytekin – Yurtiçi ve Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Özel, parti tüzüğünde yazmamasına rağmen üyelerin PM’den güvenoyu aldığını belirtti. Özel, toplantıda bir kez daha “gölge kabine”yi oylamaya sundu, “kabine” oybirliği ile kabul edildi. Özel, şunları söyledi:
“Bizim bu kabinemiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde görevlendirilen her bir bakanlığa gölge bakanlık verdi. Arada bir fark var. Bizim kabinemiz güvenoyu aldı. Bizim kabinemizin bakanları atanmış değil. Her biri PM üyesi. Bir tane atanmış bakan yok. Atanmış olmasın diye Galatasaray Üniversitesi’nin dekanı dün istifa etti. Atanmışla çalışmamak için. Ben kendisine bu görevi versem tüzük müsait ama Parti Meclisi’ne girdi, oy aldı geldi. Biz atanmışlarla değil seçilmişlerle çalışma irademizi baştan sona belli ettik, etmeye devam edeceğiz.”