Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da verilen kayıplar, Kremlin’i kürtajı yasaklamaya itiyor

Ukrayna-Rusya savaşının etkisi farklı alanlarda görülmeye devam ediyor. Cephede binlerce Rus’un hayatını kaybetmesinin ardından Rusya, kürtaja olan bakışını daha açık hale getiriyor. Nüfus politikalarının değişmesi ve kürtajın tamamen yasaklanması gündemde.

Doğum oranları düşük, cepheden her gün yüzlerce ölüm haberi geliyor. Tüm bunlar, Rusya’da kürtajın yasaklanmasına neden olabilir.

Rus Ortodoks Kilisesi Başkanı Patrik Kirill, “Kadınları kürtaj yaptırmaktan caydırmayı öğrenirsek nüfus artacaktır” dedi ve ilk ipuçlarını verdi.

İstatistikçilere göreyse bu bir uydurma. Daha önce devlet istatistik kurumu Rosstat’ta çalışan nüfus bilimci Aleksey Rakşa, Rusya’nın kürtaj oranı ile doğum oranı arasında tarihsel olarak hiçbir korelasyon olmadığını söyledi.

1988 yılında Rusya’da 4 milyondan fazla kürtaj işlemi yapıldı. Bu sayı 2022’de yaklaşık 300 binlerdeydi. Bu 300 binden de sadece 180 bini, gönüllü kürtajdı.

Patrik Kirill

Rakşa’ya göre Rusya’da kürtaj hakkının olup olmamasını tartışmak, dikkatleri dağıtmak için yapılıyor.

Uzmanlara göre 2024 Mart ayında Rusya’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Vladimir Putin, Ukrayna savaşı hakkındaki olumsuz kamuoyu düşüncesini kırmak istiyor.

Savaş devam ettiği için bağımsız bir doğrulama mümkün olmasa da, 24 Şubat 2022’de başlayan işgalden beri 100 binden fazla Rus erkeğin cephede hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kürtaj yanlısı bazı reklam kampanyaları da başladı. Hazırlanan bazı afişlerde, “Bugün beni koru, yarın ben seni koruyayım” yazdığı ve bir ultrason fotoğrafıyla bir çocuk fotoğrafının yer aldığı görülüyor.

Sovyetler Birliği 1920 yılında kürtajı yasallaştıran ilk devlet oldu. Stalin bunu geri alsa da, işlem sonra tekrar yasallaştı.

SSCB’de 1964 yılında 5,6 milyon kadın kürtaj yaptırdı. Başlıca korunma yöntemi olması dolayısıyla, Sovyetler’de yaşayan her kadının ortalama altı kez kürtaj yaptırdığı düşünülüyor.

Kaynak: FT

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.