Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, British Museum’da sergilenen Partenon Tapınağı’na ait mermerler hakkında bir görüşme gerçekleştirecekti. Miçotakis’in Londra’da bulunduğu saatlerde görüşme iptal edildi.
Miçotakis bu ani iptal kararından “Derin bir rahatsızlık duyduğunun” altını çizdi: “Yunanistan ve İngiltere, eski ve güçlü dostluk bağlarıyla birbirlerine bağlıdır ve ikili ilişkilerimizin çerçevesi son derece geniştir. Yunanistan’ın Partenon heykelleri konusundaki görüşleri iyi bilinmektedir. İngiliz mevkidaşımla bu konuyu ve diğer uluslararası sorunları ele alma fırsatına sahip olmayı umuyordum: Gazze; Ukrayna; iklim krizi; göç…”
Yunanistan ve İngiltere arasında gerilime neden olan eserler, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Akropolis’te bulunan Partenon Tapınağı’ndan “götürülen” mermerlerle ilgili.
Partenon Mermerleri, 1798-1803 arasında görev yapan İngiltere’nin Osmanlı Büyükelçisi Lord Elgin’in talimatıyla yerlerinden söküldü ve İngiltere’ye yollandı ve British Museum’da sergilenmeye başladı.
Yunanistan’ın bu eserlerin geri dönmesi için gösterdiği çaba yeni değil. 1982’de dönemin Kültür Bakanı Melina Mercouri’nin UNESCO Dünya Kültür Politikaları Konferansı’nda yaptığı bir çağrı, bu konuda atılan ilk adımdı.
Temmuz ayında yeniden seçilen Miçotakis, eserlerin anavatanlarına dönmesini ajandasının önemli bir maddesi olarak belirledi.
Pazar günü İngiltere’de bir röportaj veren Miçotakis, Partenon Mermerleri’nin Yunanistan’a dönmesi gerektiği talebini tekrarladı ve eserlerin bir kısmının Atina’da bir kısmının Londra’da olmasını, “Mona Lisa’yı ikiye bölmek” diye tanımladı.
İkili bir görüşme yapılmadan önce Miçotakis’in iğneleyici açıklamalar yapmış olması, Sunak’ı rahatsız eden ve görüşmeyi iptal etmesine yol açan nedenlerden biri olabilir. Ancak daha da öne çıkan bir şey var.
Miçotakis, Sunak ile görüşmeden önce muhalefetti İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ile görüştü. Gündemde yine Partenon Mermerleri vardı.
Pazartesi günü Miçotakis ile yaptığı görüşmeler öncesinde Starmer, “British Museum’da daha önce hiç görülmemiş Yunan antik eserlerinin sergilenmesi karşılığında mermerlerin önemli bir kısmının ülkelerine geri gönderilmesine izin verecek bir anlaşmaya açık olduklarının” sinyallerini verdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sunak’ın Muhafazakar Partisi, Miçotakis’in açıklamalarının ve İşçi Partisi lideriyle yapılan görüşmenin ardından Sunak’ın görüşmeyi iptal ettiğini belirtiyor: “Bizim tutumumuz net. Partenon Mermerleri, British Museum’un daimi koleksiyonunun bir parçasıdır ve buraya aittir. Herhangi bir İngiliz siyasetçinin bunun pazarlık konusu olduğunu öne sürmesi pervasızlıktır.”
Sunak daha önce de 1963 yılında hazırlanan ve bazı parçaların British Museum’un koleksiyonundan ayrılmasını yasaklayan mevzuatın değiştirilmesini asla desteklemeyeceğini açıkça ifade etmişti.
İşçi Partisi de, Sunak’ın tavrını eleştirdi: “Eğer Başbakan İngiltere’nin önemli ekonomik bağları olan Avrupalı bir müttefikiyle görüşemiyorsa, bu ülkemizin ihtiyaç duyduğu ciddi ekonomik liderliği sağlayamadığının bir başka kanıtıdır. Keir Starmer’ın İşçi Partisi göreve hazırdır.”
Kaynak: Guardian