Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın avukatlarından Hakan Fidan’a “siyasi dava” cevabı

Gezi davasında yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın avukatları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kavala davasının Avrupa’da “siyasallaştırılmış” olduğuyla ilgili sözleri hakkında açıklama yayımladı.

Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararında “tutukluluğun gerisinde siyasi nitelikli saikler bulunduğunu” söylediği hatırlatıldı:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kavala’ya yönelik suçlamaların kendisinin tutukluluğunu haklı gösterecek makul şüphe zemini oluşturmaya yeterli delillere dayanmadığı ve tutukluluğun gerisinde siyasi nitelikli saikler bulunduğu, yani Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. ve 18. maddelerinin ihlal edilmiş olduğu, yönünde karar verdi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını ve suçlamaların kaldırılmasını talep etti.”

Sorunun Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmedeki kararları uygulamamasından ibaret olduğu söylenen açıklamada “Bakanın konuşmasında ‘Davanın siyasallaştırılmasına verilecek cevap da siyasal olur’ şeklindeki ifadesi, maalesef, davanın Türk yetkililer tarafından siyasi bir dava olarak görüldüğünü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesinin ihlal edilmiş olduğu yönündeki AİHM kararının doğrulandığını düşündürmektedir” denildi.

Ne oldu?

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Fidan, AİHM kararlarına değindi. Kavala ile siyasetçiler Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki hak ihlali kararlarının uygulanmadığını söyleyen milletvekillerine yanıt veren Bakan Fidan, “Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül burada, biz çok defa kendisiyle de burada bir problem yok ama adamın siyasallaştırdığı davaya verilecek cevap da siyasal olur. Değerli vekiller yani bunda bir yanlışlık yok… Adam FETÖ mahrem imamı, süresi dolmuş, bilmem ne olmuş yani çıkıyor, hukuken ne emredilmişse onu yapıyoruz ama siyasallaştırılan konularda ister istemez siyasal bir tavır oluşuyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.