İBB’nin araştırması ortaya koydu: Üniversiteliler derslere aç giriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), kentteki üniversite öğrencilerinin artan maliyetlerine, bu maliyetin nedenlerine ve sonuçlarına yönelik pek çok soruya yanıt üretiyor. Araştırma, üniversite öğrencilerinin maddi imkânsızlıklar nedeniyle öğün atladıklarını ve derslere aç girdiklerini ortaya koydu. İBB’nin ilk kez 2021 yılında açılan üniversite yurtlarının kapasitesi 5 bin 191’e çıkarken KKY yurtlarının İstanbul’daki kapasitesi ise son 17 yılda 3 kattan fazla arttı.

İstanbul’da başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan üniversiteliler, uzun süredir barınma ve beslenme başta olmak üzere çok sayıda ekonomik ve sosyal problemle karşı karşıya kalıyor. Bu dönemde yaşanan kazaların, aksaklıkların ve huzursuzluğun münferit olaylar veya sabotaj olma ihtimali dillendirilse de kamu kaynaklarının kullanımındaki tercihlerin sonucu sonu ölümle dahi sonuçlanan üzücü olayların yaşanmasının kaçınılmaz hale geldiği de iddia ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), yaşananların arka planını incelemek adına bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor kapsamında merkezi idarenin kamuya açık istatistikleri ile İPA araştırmaları bir arada değerlendirildi. Ayrıca sorunları doğrudan tecrübeden üniversite öğrenciler ile de saha görüşmeleri gerçekleştirildi.

İBB’nin özellikle barınma sorununa yönelik 2019 sonrası yaklaşımını da değerlendiren rapor, üniversitelilerin bu maddi ve manevi maliyetlere mahkum olmadığını ortaya koydu.

Öğrenciler derslere aç girdi

Çalışmalar kapsamında hazırlanan raporda, 2023 – 2024 eğitim-öğretim yılında devlet üniversitelerinde bulunan öğle yemeklerinin ücretleri ortalama yüzde 93,83 arttığı belirlendi.

Buna göre bir öğrencinin aylık yapması gereken market alışverişi son iki yıl içinde yüzde 113,29 oranında arttı. Hem devlet üniversitesi yemekhane fiyatları hem de market alışverişi fiyatlarının son yıllarda hızla artması öğrencilerin öğün atlaması, derslere aç bir şekilde girmesine yol açtı.

KYK yurtlarının kapasitesi 3 kattan fazla arttı

Rapor, ilk kez 2021 yılında üç farklı noktada kız öğrencilere yönelik açılan İBB yurtları, 2023 yılı Eylül ayı itibariyle toplam 14 yurt ve 5.191 öğrenci kapasitesine ulaştığını ortaya koydu. Buna göre İBB 14 yeni yurduna karşılık 2020’den bu yana KYK yurt sayısı artmak bir yana 24’ten 23’e düştü. Ancak yurt sayısı azalırken yatak kapasitesi 25 binden 40 bine çıktı.

KYK yurtlarının İstanbul’daki kapasitesi ise 17 sene içinde üç kattan fazla arttı. “Yükseköğretim yurt yapımı ve kiralaması” için yapılan harcama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu için harcanan miktarın yüzde 63,55’ine, “din hizmetleri ve yaygın din eğitimi” için harcanan miktarın yüzde 23,37’sine, faiz giderlerinin yüzde 1,73’üne denk geliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.