Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’de yoğun görüşme trafiği kritik Genel İdare Kurulu toplantısına kadar sürecek

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) 4 Aralık Pazartesi saat: 15.00’te toplanacak ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yerel seçimde işbirliği teklifini değerlendirecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Özel’in teklifini ilettiği GİK’te görüşleri dinlemeden önce kurmaylarıyla, teşkilat başkanlarıyla görüşecek ve fikir alışverişinde bulunacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i bugün (30 Kasım) İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki partiden yetkili isimlerin de olduğu görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Edinilen bilgiye göre görüşme gerginlik olmadan, olumlu bir havada geçti. Görüşmeden sonra açıklama yapan Akşener ve Özel, net ifadeler kullandı.

Genel başkanlardan “iki siyasi parti” vurgusu

Özel, İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) kararına saygı duyduklarının altını çizerek, somut bir öneriyle değil, İYİ Parti’nin 81 ilde kendi adaylarıyla seçime gitme kararının “gözden geçirilip geçirilemeyeceği” teklifiyle geldiklerini açıkladı. İttifak kelimesinin yorulduğunu belirten Özel, “İttifak kelimesi kalabalıkları, uzun süren toplantıları çağrıştırıyor” sözleriyle Altılı Masa deneyimine gönderme yaptı.  

Akşener, “ ‘İki siyasi parti olarak, hiç değilse bazı yerlerde birlikte işbirliği yapabilir miyiz’ sorusunu, ‘Genel İdare Kurulu’na tekrar bu soruyu götürebilir misiniz’ sözü esasında özetliyor” diyerek, 4 Aralık’ta GİK’in toplanacağını söyledi. Özel ve Akşener, yalnızca CHP ve İYİ Parti arasında yapılacak bir “işbirliği” ihtimalinin altını çizerken karar İYİ Parti GİK’ten çıkacak. Özel ve beraberindeki kurmaylarının İYİ Parti Genel Merkezi’nden ayrılmasından sonra Akşener, bazı Başkanlık Divanı üyeleriyle bir araya gelerek kısa bir değerlendirme yaptı. 

4 Aralık’ta Başkanlık Divanı ve GİK toplanacak

4 Aralık Pazartesi günü, İYİ Parti Başkanlık Divanı, milletvekilleriyle birlikte saat: 10.30’da toplanacak. Divan’ın ardından saat: 15.00’te GİK toplantısı başlayacak. Akşener’in GİK’e kadar olan sürede, ikili görüşmelerle de kurmaylarıyla görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. 

İYİ Parti’li yetkililerin aktardığına göre Akşener, toplantılarda kendi fikirlerini açıklamadan önce, GİK üyelerini dinlemeyi tercih ediyor. Pazartesi yapılacak toplantılarda da Genel Başkan, GİK üyelerine ve milletvekillerine Özel’le görüşmelerinin detaylarını aktaracak ve onların görüşlerini soracak.

Ankara ve İstanbul’un beklentilerini ilçe başkanları Akşener’e anlatacak

4 Aralık’ta yapılacak GİK toplantısına kadar Ankara’da olacağı öğrenilen Akşener, ilçe teşkilatlarıyla görüşmeleri de sürdürüyor. İYİ Parti’den edinilen bilgiye göre, Parti çalışmalarına dair genel değerlendirmeler ve istişareler yapıldığı belirtilen bu toplantılarda, yurttaşın beklentileri ele alınıyor.

Bu kapsamda Meral Akşener başkanlığında ve İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu’nun katılımıyla dün (29 Kasım) Ankara’nın ilçe başkanlarıyla toplantı yapıldı. Yarın (1 Aralık) ise İstanbul’un 39 ilçe başkanı Ankara’ya gelecek ve yine Akşener başkanlığında, Kavuncu’nun katılımıyla istişare toplantısı yapılacak. Özellikle Ankara ve İstanbul’da CHP ile işbirliği tartışmaları yürütülürken, bu iki ildeki seçmenin beklentilerini ilçe başkanları Akşener’e anlatacak.

İYİ Parti İstişare Kurulu da ziyareti değerlendirdi

Geçtiğimiz hafta kurulan İYİ Parti İstişare Kurulu da bugün bir araya geldi. Kurul, Parti’nin gündeminde olan konularla birlikte Özel’in ziyaretini değerlendirdi.

“Siyaset ve devlet tecrübesine sahip” kişilerden oluştuğu söylenen ve Akşener’in başkanlık ettiği Kurul’da şu kişiler yer alıyor: Ayfer Yılmaz, Sevinç Atabey, Salim Ensarioğlu, Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Hayrettin Nuhoğlu, Oktay Vural, Turhan Çömez, Lütfullah Kayalar, Ahmet Eşref Fakıbaba, Şenol Sunat, Metin Ergün, Türker Yörükcüoğlu ve Cihan Paçacı.

İYİ Parti’liler GİK’e kadar “daha ketum” olacak

Özel’in GİK kararının gözden geçirilmesine yönelik teklifinin kabul görüp görmeyeceği kadar, bazı bölgelerde işbirliğini kabul etmesi halinde İYİ Parti’nin, bu karar değişikliğini tabanına ve seçmenine açıklamak için ne yapacağı da merak ediliyor ancak bu sorular İYİ Parti tarafında henüz yanıt bulamıyor. İYİ Parti’li kurmaylar, GİK’ten bir karar çıkmadan, olası karar değişikliğinin nasıl anlatılacağına ilişkin yorum yapmaktan imtina ediyor. 

Edinilen bilgiye göre İYİ Parti, Özel’in ziyaretine ve üç gün sonra yapılacak GİK toplantısına titizlikle yaklaşıyor. Parti’nin kurultayda seçilen en yetkili karar organı GİK’in iradesini gölgelememek ve gerçeği yansıtmayan bir algı oluşmasının önüne geçmek için, şu günlerde kurmayların “daha ketum” olması bekleniyor. 

GİK ile aynı gün CHP Parti Meclisi toplanacak

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) pazar günü bir araya gelecek ve İYİ Parti’nin GİK toplantısıyla aynı gün,4 Aralık’ta CHP Parti Meclisi de toplanacak. Özgür Özel’in, işbirliği konusunda Parti Meclisi’nin görüşünü alması bekleniyor.

“Hür ve müstakil”

İYİ Parti GİK, 13 Eylül’de yapılan toplantı ile 81 ilde kendi adaylarını belirleme kararı almıştı. 50 kişiden oluşan GİK’te, dört kişinin itiraz ettiği bu karar oy çokluğuyla alındı. Bu karar Parti’den bazı kopuşlara sebep olsa da, bugüne kadar Genel Başkan Akşener ve kurmayları, seçimlere “hür ve müstakil” olarak girme kararlılığını sıklıkla dile getirdi. 

Akşener de, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da yerel seçim kararlarında geri adım atıp atmayacaklarına dair sorularda, 13 Eylül’deki GİK Kararını hatırlatarak cevap verdi. Toplantıda alınan kararın, yeni bir toplantıyla değiştirilemeyeceği soruları ise cevapsız kaldı. Bugün Özgür Özel, şimdiye kadar sorulan soruyu İYİ Parti’ye teklif olarak yöneltti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.