Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Yüksek Mahkemesi LGBTİ+ hareketini yasakladı, aktivistleri “aşırılıkçı” ilan etti

Rusya’da LGBTİ+ haklarına yönelik yeni ve çok ciddi kısıtlamalar getirildi. Rusya Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine toplanan Yüksek Mahkeme, LGBTİ+ hareketinin Rusya’da yasaklanmasına karar verdi. Aktivistler de “aşırılıkçı” olarak tanımlandı.

Kapalı kapılar ardından yapılan toplantı beş saat sürdü. Yasaklama talebi 17 Kasım’da Rusya Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Başvuruda Rusya’daki LGBTİ+ hareketi için “aşırılıkçı unsurular içeriyor”, “toplum için yıkıcı fikirler içeriyor” tanımlaması yapıldı ancak somut örnekler verilmedi.

Yargıç Oleg Nefedov, Yüksek Mahkemenin kararını okuyor (Fotoğraf: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Rusya’daki LGBTİ+ aktivistleri yasak kararının çıkmasından emindi.

LGBTİ+ hakları Rusya’da uzun süredir tehdit altında. Cinsel yönelim ve cinsel kimlik açıklamak kriminalize edilmiş durumda. Eşcinsellik “Geleneksel olmayan cinsel ilişki” ifadesiyle yasada suç kapsamında. Uyum ameliyatları da yasak Rusya’da.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin birkaç gün içinde yeniden adaylığını açıklayacak.

Putin kendisini ve Rusya’yı Batı’nın “ahlaksızlığı” karşısında, “geleneksel ahlaki değerlerinin” koruyucusu olarak göstermeye çalışıyor. Putin 2022’deki bir konuşmasında “Batı bu garip uygulamaları kabul edebilir ama başka ülkelere empoze edemez” demişti.

Kararı öğrenen gençler (Fotoğraf NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov davayı takip etmediklerini, yorum yapmayacaklarını söyledi.

Yüksek Mahkeme kararı LGBTİ+ bireylerin her türlü toplantısının bunan böyle suç olarak nitelendirilmesinden endişe ediyor. Buna çay içilen, sohbet edilen dayanışma toplantıları dahil. Hukuki destek vermek de daha zor hale gelebilir.

Rusya’da şu ana kadar 100’den fazla oluşum, kurum ve grup “aşrılıkçı” ilan edip yasaklandı. Bunların arasında Yehova Şahitleri ve Putin’in en önemli muhalifi Alexei Navalny de var.

Kaynak: Reuters, AFP (görsel)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.