Gazze ateşkesi bitti: İsrail saldırılarında aralarında AA kameramanının da bulunduğu en az 100 Filistinli öldü

24 Kasım’da başlayan ve iki defa uzatılan ateşkes bu sabah itibarıyla resmen sona erdi. İsrail ordusu ateşkes biter bitmez saldırılarına yeniden başladı. Saldırıların başlamasından bu yana aralarında AA kameramanı Muntasır es-Savvaf’ın da bulunduğu 109 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Ateşkes bu sabah TSİ 08.00’de bitti. Ateşkes bittiğinden beri bölgedeki muhabirler, İsrail savaş uçakları ve SİHA’ların saldırılara başladığını belirtti. İsrail bombardımanında Refah ve Han Yunus hedef alındı. İsrail ordu sözcüsü bu iki yerleşim biriminde 200 hedefi karadan, havadan ve denizden vurduklarını açıkladı.

Yıkılan binalarda enkaz altında kalanları kurtarmak yüzlerce Filistinli çaba gösterdi. Hamas’ın Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar en az 109 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi. Hayatını kaybedenler arasında AA kameramanı Muntasır es-Savvaf‘ın da bulunduğu öğrenildi.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın bir sözcüsü Fransız Haber Ajansı AFP’ye verdiği demeçte tüm savaşçılarının Gazze’yi savunmaya devam etmeye hazır olduklarını söyledi.

Han Yunus Nasır Hastanesi’nden yansıyan görüntülerde aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu Filistinliler görülüyor. Han Yunus sokakları da güvenli bölgeler kaçmaya çalışan Filistinlilerle doldu.

ABD yönetimi yeni bir ateşkes sağlanması için çabaladıklarını duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İsrail, Mısır ve Katar’la görüşmelerin devam ettiği vurgulandı.

Batı Şeria’nın El Halil kentinde açılan Hamas bayrakları (Fotoğraf HAZEM BADER / AFP)

İsrail ve Hamas birbirlerini suçluyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın ateşkes şartlarını ihlal ettiğini ve daha fazla rehineyi serbest bırakmayı kabul etmediğini söyledi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre Hamas’ın anlaşmaya varıldığı üzere tüm kadın esirleri serbest bırakmadığı ve İsrail’e roket fırlattığı belirtildi: “Çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte İsrail hükümetinin savaşın hedeflerine ulaşma konusunda kararlı olduğunu vurguluyoruz: Rehinelerimizi kurtarmak, Hamas’ı ortadan kaldırmak ve Gazze’nin İsrail sakinleri için asla bir tehdit oluşturmamasını sağlamak.”

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy de Hamas’ı suçladı ve ateşkes anlaşması uyarınca tüm İsrailli kadın rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Levy, “Hamas kadınlarımızı bırakmadı, sonuçlarına katlanacak” diye konuştu.

Hamas suçlamaları kabul etmedi. Örgütten yapılan açıklamada arabulcularla görüşmelerin tüm gece devam ettiği, İsrail’in her türlü teklifi reddettiği vurgulandı. Hamas, ellerindeki yaşlıları bırakmayı ve ölen rehinelerin cenazelerini teslim etmeyi teklif ettiğini duyurdu.

Levy’nin açıklamasına göre, Hamas’ın elinde halen 137 rehine var. Bunların 10’u, 75 ve üzeri yaşlarda. 137 rehinenin 20’si kadın.

Yine bu 137 rehineden 126’sı İsrail vatandaşı. Diğer 11 kişinin 8’i Tayland, diğerler Meksika, Nepal ve Tanzanya’dan.

Bibas ailesinin akıbeti ne oldu?

Hamas’ın açıklamasına göre örgüt İsrail’e Shiri Bibas ve oğulları 10 aylık Kfir ile 4 yaşındaki Ariel’in cenazelerini teslim etmek istedi.

Hamas, babaları Yarden’i de serbest bırakabileceğini açıkladı. Ancak Hamas’a göre, İsrail bu öneriyi cevapsız bıraktı. Hamas anne ve çocuklarının İsrail bombardımanında öldüğünü savunuyor.

İsrail, Bibas ailesinin öldüğünü henüz doğrulamadı ve Hamas’ın propaganda yaptığını iddia ediyor. İsrail’e göre rehinelerin güvenliğinden Hamas sorumlu. Bibas ailesi 7 Ekim’deki Hamas saldırısında kaçırılmıştı.

Gazze’nin güneyinde yer alan Refah’a düzenlenen hava saldırısının ardından yaşanan kaos. 1 Aralık 2023 itibariyle İsrail, Gazze’ye saldırılarına yeniden başladı. (Fotoğraf MOHAMMED ABED / AFP)

Son esir takasları yapıldı

Yedi günlük ateşkes boyunca yapılan esir takasları dün gece de devam etti.

İsrail 30 Filistinli mahkumu, Hamas 8 rehineyi serbest bıraktı. Hamas’ın ateşkes anlaşması uyarınca 10 İsrailli rehineyi bırakması gerekiyordu. Hamas, çarşamba gecesi serbest bırakılan iki Rus kadınla bu sayıya ulaştıklarını iddia etti.

1 haftalık ateşkes boyunca Hamas, 7 Ekim’de kaçırdığı 80 rehineyi İsrail’e teslim etmiş oldu. İsrail ise hapishanelerindeki 240 Filistinli mahkumu tahliye etti. İsrailli olmayan 20’den fazla rehine de Hamas tarafından serbest bırakıldı bu süreçte.

İsrail’in serbest bıraktığı son 30 Filistinli mahkumun 23’ü çocuk, yedisi kadın.

Bölgede bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken hem İsrail hem de Filistinli yetkililerle görüştü, ateşkesin uzatılması hakkında “Sekizinci gün ve daha fazlasını istiyoruz” dedi. Hamas sözcüsü de ateşkesi uzatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi ama son dakika pazarlıklarının başarısız olduğunu belirtti.

İsrail her açıklamasında ateşkesi sadece rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir araç olarak gördüğünü vurguluyor.

İsrail Hamas’ı “yok etme” iddiasında ama Filistinli sivilleri korumak için de bir şey yapmıyor. Blinken, İsrail’den güvenli bölgeleri ilan etmesini ve sivilleri koruyacak bir plan geliştirmesini talep etti. Uluslararası kurumlar da Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırabilmek için silahların susmasını istiyor.

Ateşkes sayesinde Filistinliler kısa süre de olsa evlerine dönebilmişlerdi. Ama geride sadece yıkım kalmıştı.

Tepkiler

Hamas’la yakın ilişkileri bulunan İran da gelişmeleri yakından takip ediyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Twitter’da “Washington ile Tel Aviv’in savaşı sürdürme ısrarı, Gazze ve Batı Şeria’da yeni bir soykırım anlamına geliyor.” diye yazdı. İranlı Bakan, “Çok geç olmadan Gazze’ye saldırıları derhal durdurun” çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani de savaşın yeniden başlamasından İsrail ve ABD’yi sorumlu tuttuğunu belirten bir tweet attı.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e saldırmış ve binden fazla kişiyi öldürmüştü. İsrail ordusu bunun üzerine Gazze’ye son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. Bu saldırılarda çoğu sivil, en az 15 bin Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Guardian, AFP, Ajanslar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.