Güney Asya’nın ilk yasal LGBTİ+ evliliği

Nepal’deki bir çiftin evliliği, Güney Asya’daki ilk yasal LGBTİ+ evlilik oldu. Trans kadın Maya Gurung ve partneri Surendra Pandey, mücadelelerinden zaferle ayrıldı.

8 yıldır beraber olan çifte evliliklerinin ardından Nepal’in Lamjung bölgesinde yasal bir sertifika verildi.

Gurung evlilikleri için, “Şu anda ne kadar mutlu olduğumu söyleyemem. Uzun süredir mücadele ediyorduk. Yirmi yılı aşkın süredir devam eden mücadelede herkesin desteğiyle dün bizim için çok hayırlı bir gün oldu. Toplum artık bizi kabul edecek ve bizim gibi pek çok kişiye evlilik kapısını açtı” dedi.

Pandey de benzer hislere sahip: “Biz kazandık! Büyük savaşı kazandık. Artık yüksek sesle eş olduğumuzu söyleyebilirim. Bence toplum da bu sayede değişecek.”

Çift, altı yıl önce Hindu dini nikah töreni ile evlendi ama bu yasalar tarafından tanınmadı. Birliktelikleri yasalar kapsamında tanınmadığı için birçok yasal ve sosyal zorlukla karşılaştılar. Hakaret ve ayrımcılığa maruz kalmayacakları bir yer bulmakta zorlandılar. Birlikte bir banka hesabı bile açamadılar.

Ancak, Haziran ayında Nepal yüksek mahkemesinin konuyu gündemine alması ve mahkemenin tüm eşcinsel ve transseksüel çiftlerin evliliklerini yasallaştırmasına izin veren bir ara karar çıkarmasının ardından hayatları değişti.

Mahkeme, hükümet yasayı oluşturana kadar LGBTİ+ çiftlere geçici bir kayıt oluşturma imkanı tanındı.

Başvurdukları ilk bölge mahkemesi onları geri çevirdi, ancak Gurung ve Pandey yetkililere ve hükümet yetkililerine başvurduktan sonra davaları nihayet kabul edildi ve evlilikleri geçici düzen altında kaydedilen ilk LGBTİ+ evlilik oldu.

Şimdi evlat edinmeyi umuyorlar.

Nepal daha önce de LGBTİ+ hakları konusunda Güney Asya’ya öncülük etti. Cinsel yönelime dayalı ayrımcılığı önleyen yasaları kabul eden ilk Güney Asya ülkesi oldu ve 2013 yılında transları “Üçüncü cinsiyet” olarak tanıdı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.