Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB metrobüs hattına 252 yeni araç ekledi│İmamoğlu: “Cumhurbaşkanlığı otobüsler için imza atmadı, nedir bu kıskançlık?”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kuruluşu İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü (İETT), en son 2015 yılında yeni otobüs eklenen metrobüs hattına, özkaynaklarla alınan 252 araç ekledi. Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Kredisi hazır bir sürecin işletilmemesi adına, bunun imzasını cumhurbaşkanlığı yerine getirmedi. Bu niçin imzalanmaz? Tek bir açıklama yapılmadı. Ne diyelim buna, bu ihtiras nedir, bu kıskançlık nedir?” sorusunu yöneltti.

İBB kuruluşu İETT, metrobüs hattına 252 yeni araç ekledi. İETT Edirnekapı Garajı’nda düzenlenen törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay katıldı.

“Cumhurbaşkanlığı 300 otobüs için imza atmadı”

Göreve geldiğinde 300 metrobüs almak için harekete geçtiklerini fakat cumhurbaşkanlığından imza alamadıklarını hatırlatan İmamoğlu, “Bu niçin engellenir, niçin imzalanmaz? Buna tek bir açıklama yapılmadı. Bu ihtiras, bu kıskançlık nedir?” diye sordu. İmamoğlu, yeni araçları belediyenin özkaynaklarıyla alındığının altını çizdi.

İmamoğlu göreve geldikleri 2019’da kilometre sınırını aşan ve yaşları geçen metrobüs filosunu gençleştirmek için harekete geçtiklerini hatırlattı:

“Göreve gelir gelmez o dönemde çok hızlı bir alımı, çok güçlü bir alımı nasıl yapabiliriz diye yaptığımız araştırmalarda, ilk etapta tam 300 aracı temin edebileceğimizi ve bu yönde bir kredi teminini de önümüzü açabileceğini öngörmüştük. Çok hızlı, birkaç ayda, çok uygun koşullarda dış finansmanı da sağladık.”

O dönemdeki döviz kuruyla, bugünkü kurlar arasında yüzde 40-45 fiyat farkı oluştuğunu hatırlatan İmamoğlu, “300 araçlık otobüsü, acilen Meclis’e taşıdık. Çünkü en son metrobüs, 2015’te alınmıştı. Alınan araçlar da aslında metrobüs olarak kalıcı ihtiyacı çözen değil de daha küçük ebatlı, 18 metrelik araçlardan ibaretti ve çok yeterli sayıda da değildi. Yaşlanmış bir filoyla karşı karşıyaydık. Sağ olsun, o dönemde İBB Meclisi de bu isteğimize oybirliğiyle oybirliğiyle ‘evet’ dedi” diye devam etti.

“Deprem temel meselemiz”

Bursa Gemlik merkezli 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlere dikkat çeken İmamoğlu “Depremin temel meselemiz olduğunu ve her daim bu konuda topyekûn çalışmamızın da gerekli olduğunu, bu işin partisi, belediyesi ya da başka bir kurumu diye ayrım yapmaksızın, aynı masada, teyakkuz içerisinde ve de topyekûn bir seferberlik duygusuyla çalışmanın şart olduğunu her daim dile getirdik, getirmeye devam edeceğiz” dedi.

İmamoğlu, Gemlik Belediyesi’nden aldıkları bilgiye göre herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını öğrendiklerini aktardı, “Belediye başkanımıza da sürece dair var olabilecek bütün ihtiyaçlarla ilgili hazır olduğumuzu ilettik. Takip ediyoruz. Elbette ki bu tür süreçlerde ihtiyaç duyulan organizasyonu yöneten AFAD’la da kurumumuz, AKOM ve diğer birimleriyle beraber ilişki halindedir. Hepimize tekrar geçmiş olsun” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.