Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Denizi – Gemlik Körfezi’nde 5,1 ve 4,5 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Marmara Denizi – Gemlik Körfezi’nde saat 10:42’de 5,1, 10:45’te 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem İstanbul’da da hissedildi. AFAD, olumsuz durumun yaşanmadığını, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bursa merkezli iki deprem

AFAD’ın açıklamasına göre deprem Marmara Denizi-Gemlik Körfezi’nde saat 10:42’de 5,1, saat 10:45’te 4,5 büyüklüğünde meydana geldi.

Yerin 9,89 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem İstanbul ve çevresinde de hissedildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ekiplerin bölgeye gittiğini duyurdu:

“Marmara Denizi Gemlik açıklarında 5,1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

AFAD, olumsuz bir durumun yaşanmadığını, sahada çalışmaların devam ettiğini bildirdi, “Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’ndeki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri (SAKOM) ile görüşüldüğünü, bölgeye ambulans ekiplerinin sevk edildiğini aktardı:

“Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’ndeki SAKOM görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir.”

“İstanbul’da olumsuz bir durum söz konusu değil”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da olumsuz bir duruma rastlanmadığını duyurdu:

“İstanbul’da da hissedilen Gemlik merkezli 5,1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul’da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz.”

İstanbul Valisi Davut Gül de kendilerine ulaşan bir ihbarın olmadığını bildirdi:

“Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin.”

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise kentte olumsuz bir durumun tespit edilmediğini söyledi:

“Marmara Denizi, Gemlik Körfezi açıklarında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş olup, çevre illerden de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımız teyakkuz halinde olup, tüm ekiplerimiz durumu yakından takip etmektedir. Rabbim ülkemizi afetlerden korusun.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun diledi:

“Geçmiş olsun Bursa’m. 5.1 büyüklüğünde gerçekleşen depremden etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im beterinden korusun.”

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da geçmiş olsun dileklerini iletti:

“Bugün sabah saatlerinde merkez üssü Mudanya olan depremi hisseden tüm hemşehrilerime geçmiş olsun. Deprem bir kez daha kendini hatırlattı. Doğal afetler kaçınılmaz ancak biz yerel yönetimler olarak bu afetleri en az zararla atlatmak için gerekli önlemleri almak zorundayız. Allah hepimizi daha büyük felaketlerden korusun.”

Öte yandan Kandilli Rasathanesi, depremin Bursa Kumkaya – Mudanya çevresinde, yerin 5,4 kilometre derinliğinde, 4,9 büyüklüğünde ölçüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik’in depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini ve bu kentin çok tehlikeli olduğunu söyledi:

“Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.