İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dubai’de düzenlenen 2023 İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) konuştu. İmamoğlu, İstanbul’un Avrupa’daki şehirler arasında iklim değişikliğinin kıyısal etkilerine karşı en savunmasız kent olduğunu, buna bağlı olarak ekstrem hava koşullarının çoktan İstanbul’un kapısına geldiğini vurguladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dubai’de düzenlenen 2023 COP28’e katıldı. İmamoğlu, iki farklı panelde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Expo City’de düzenlenen COP28’in “Yeşil Şehirler: Sürdürülebilir Kentleşme için Finansın Artırılması” konulu paneline, İmamoğlu ile birlikte Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski, Fas Guelmim Ouned Noun Bölgesi Başkanı Mbarka Bouaida, Küresel Altyapı Tesisi (GIF) Başkanı Astrid Manroth ve Meridiam CEO’su Thierry Deau katıldı.
Doğayı korumanın topluluklar arasında işbirliğini gerektiren ortak bir çalışma olduğunu değinen İmamoğlu, “2023’te şiddetli kuraklıklara sebep olan tarihi yüksek sıcaklıklar gözlemlenmiştir ve eş zamanlı olarak sellerle mücadele etmiştir. İklim değişikliğine bağlı ekstrem hava koşulları, çoktan İstanbul’un kapısına gelmiştir. İstanbul, iklim değişikliği etkisini azaltmak için önlemler alsa da iklim adaletini sağlamak için daha geniş ölçekli kolektif bir çabanın gerekli olduğunu fark etmemiz gerekmektedir” dedi.
“İstanbul’u daha yeşil bir şehre dönüştürmeyi hedefliyoruz”
İmamoğlu, İstanbul’u daha yeşil bir şehre dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgularken, 2019’dan bu yana, “Yeşil İstanbul” vizyonunda kararlı olduklarını söyledi:
“İBB, 15 Yaşam Vadisi inşası dahil olmak üzere, 10 milyon metrekareyi aşan bir alanı kaplayan projelere başlamıştır. Ayrıca, 4 milyon metrekareden fazla yeşil alanı yakın zamanda geliştirdik ve kamu kullanımına açtık. 2019 yılında, kentsel yeşil alanlardaki biyolojik çeşitliliği korumak ve arttırmak adına, ‘Yaban İstanbul’ projesi geliştirildi. Yaban hayatını kapsayıcı bu tasarım ve koruma yaklaşımı, vahşi türlerin barındırılması ve korunması gibi ekosistem hizmetleri sağlamayı amaçlamaktadır.”
“İstanbul’un ray ağı beş yılda 65 km genişledi”
“İstanbul’u 2050 yılına kadar karbon nötr ve iklim dirençli bir şehre dönüştürme hedefimiz için, sürdürülebilir kentsel hareketliliği başarmamız gerekmektedir” diyen İmamoğlu, İstanbul’u ray odaklı bir altyapıya kaydırmak için çalıştıklarını kaydetti.
İmamoğlu, kentsel ray ağında, beş yıldan kısa bir süre içerisinde, yılda ortalama 13 kilometre, toplam 65 kilometrelik bir genişleme sağladıklarını, bu ilerlemenin, tamamıyla belediye finansmanının ve insan kaynaklarının odaklı kullanımı sayesinde mümkün olduğunun altını çizdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.