Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP: “Biz olmasaydık Ankara’da Mansur Yavaş’ın kazanma şansı yoktu”

HEDEP Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, yerel seçimlere ilişkin soruları yanıtladı. AKP ile kapalı kapılar ardında görüşmediklerini vurgulayan Hatimoğulları ve Bakırhan, 2019 Yerel Seçimleri’nde HEDEP olmasa Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın kazanamayacağını söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, 6 Aralık Çarşamba günü İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündem ağırlıklı olarak yerel seçimlerdi. Bakırhan seçimlere bağımsız girme yönündeki eğilimlerinin bir taktik ya da pazarlık amacı taşımadığının altını çizdi.

“Biz olmadan Ankara’da Yavaş’ın kazanma şansı yoktu”

Bakırhan, “Yoğun Kürt nüfusunun yaşadığı, en fazla oy aldığımız kentlerden birisidir” cümleleriyle İstanbul’un önemli olduğunu ancak bu kente farklı bir parantez açmadıklarını söyledi. 2024 Yerel Seçimleri’nde sağcı, milliyetçi bir adayı kesinlikle desteklemeyeceklerinin altını çizen Bakırhan, “Herkes İstanbul’u konuşuyor ama Ankara’da biz olmadan Mansur Yavaş’ın kazanma şansı yoktu. Mansur Yavaş’a bile oy verdirdik” cümleleriyle de dikkat çekti.

“Kapalı kapılar ardında bir görüşme gerçekleşmedi”

AKP ile görüşülmesi tartışmalarına değinen Tülay Hatimoğulları, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, kapalı kapılar ardında yerel seçimlerle ilgili görüşmediklerini, tek adam rejimine karşı bir tutum belirlediklerini söyledi.

“Biz herkesle görüşürüz, bu işbirliği anlamına gelmiyor”

Bakırhan ise konuyla ilgili, “Çözüme katkı sunacaksa, kayyumcu zihniyet ve tecrit ortadan kalkacaksa, yeni demokratik ve katılımcı anayasa oluşturulacaksa biz oturur konuşuruz” dedi.

Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) AKP ile görüşmesinin gündem olmadığını ancak kendilerinin tartışıldığını belirterek, “Kürtler bugüne kadar hangi sözlerinden çark etti? Dolayısıyla bu algı ve kaygı nasıl oluştu, hangi eylemimiz buna hizmet etti? Bu algıya biz de şaşırıyoruz. Biz herkesle görüşürüz. Bunu seçim bağlamında değerlendirmemek gerekir” diye konuştu.

“HEDEP sadece CHP’ye açık bir parti değil”

Türkiye’nin temel meseleleri konuşulacaksa herkesle görüşebileceklerini söyleyen Bakırhan, şöyle devam etti:

“Biz hükümete kapalı, diğer siyasi partilere kapalı, sadece CHP’ye açık bir parti değiliz. Seçimlerden bağımsız, her konuda kendi düşüncelerimizi oraya sunmaya varız. Bu uzlaşacağımız ve işbirliği yapacağımız anlamına gelmiyor.”

“Zafer Partisi’nin yayımladığı protokol bir utanç belgesidir”

Millet İttifakı’nın 2023 seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlerin ikinci turu öncesi Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile yaptığı protokole ilişkin de konuşan Bakırhan, bu protokolün bölgede ciddi bir rahatsızlık yarattığını vurguladı, “Bu protokol utanç belgesidir ve unutulmayacaktır” dedi. Bakırhan, protokole yönelik eleştirilerinin CHP ile aralarında bir kırgınlık yarattığını ancak görüşmeye engel olmadığını da ekledi.

“Emek ve Özgürlük İttifakı yeterli değil”

Tülay Hatimoğulları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi’nin (EMEP) de içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nı seçim ittifakı olarak tarif etmediklerini ancak ittifakın Mayıs 2023 seçimlerinden önce kurulmasıyla beraber öyle algılandığını belirtti. Gelinen aşamada Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yeterli olmayacağını vurgulayan Hatimoğulları, Türkiye’nin seçimlerden ibaret olmayan bir mücadele ittifakına ihtiyacı olduğunu söyledi: “Seçimler gelip geçicidir. Biz bütün umutları sandığa bağlamamış olsaydık seçimlerdeki sonuçlar da farklı olurdu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.