Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters ve AFP araştırmaları sonuçlandı: Hayatını kaybeden gazeteciyi İsrail tankları vurdu

Reuters haber ajansı, 13 Ekim’de Lübnan’daki gazetecilere karşı düzenlenen ve bir muhabirinin hayatını kaybettiği saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. Reuters ve bir muhabiri yaralanan AFP’nin ayrı ayrı yürüttüğü araştırmalar, saldırıyı iki İsrail tankının gerçekleştirdiğini gösteriyor.

İki İsrail tankının gerçekleştirdiği saldırıda 37 yaşındaki Reuters muhabiri Issam Abdullah, olay yerinde hayatını kaybetti. Ancak yalnız değildi. Orada bulunan diğer iki Reuters muhabiri, iki El Cezire ve iki AFP çalışanı da yaralandı.

AFP çalışanlarından biri olan 28 yaşındaki Christina Assi’nin saldırı yüzünden bir bacağı ampute edildi. Hala hastanede ve tedavisi devam ediyor.

Christina Assi’nin saldırı günü, kendi çektiği fotoğrafı (Fotoğraf: AFP)

AFP’nin savaş bölgelerindeki sivillere yönelik saldırıları araştıran bir sivil toplum örgütü olan Airwars ile birlikte yürüttüğü bir soruşturma, ilk saldırıda İsrail ordusuna ait 120 milimetrelik bir tank mermisinin kullanıldığını gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü de Abdullah’ın ölümüne ve Assi’nin ağır yaralanmasına neden olan ilk saldırının büyük olasılıkla İsrail’den ateşlenen bir tank mermisi olduğu sonucuna vardı.

Reuters, muhabirinin hayatını kaybettiği saldırı için özel bir araştırma yürüttü. Hollanda Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışan bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO) ile birlikte bu soruşturmayı yürüttüler.

Araştırma sonucunda saldırıda, “Muhabirlerden 1,34 kilometre uzakta, Lübnan sınırının karşısında bulunan yivsiz bir tank topundan ateşlenen 120 milimetrelik bir tank mermisi” tespit edildi. Ayrı ayrı yürütülen araştırmalar birbirini doğruladı.

Yürütülen araştırmalarda olay yerinden elde edilen kanıtları uydu görüntüleri, İtalyan kanalı Rai’nin havadaki tank mermisini gösteren görüntüleri ve El Cezire’nin canlı yayınından alınan ateşleme ve her iki merminin patlamasını gösteren kayırları kullanıldı. Tüm bu kanıtlar uzun ve detaylı bir şekilde analiz edildi, eşleştirildi.

Saldırıdan sonra AFP kameramanı Dylan Collins (Fotoğraf: Hassan Ammar / AP)

Reuters: “İsrail’i hesap vermeye çağırıyoruz”

Reuters, “TNO, El Cezire’nin ses kayıtlarını kullanarak iki saldırının sesi ve namlu patlamalarının gürültüleri arasındaki aralığı hesapladı ve ateşleme noktasının muhabirlerden 1343 metre uzakta olduğunu belirledi” dedi. Seslerin eşleştiği ve ikisinin de aynı noktadan ateşlenen tank mermileri olduğu belirtildi.

Tankların, sınıra yakın Jordeikh’teki bir İsrail askeri karakolundan atış yaptığı tespit edildi.

Reuters Genel Yayın Yönetmeni Alessandra Galloni de, ellerindeki kanıtlara göre çalışma arkadaşlarının İsrail ordusu mensupları tarafından öldürüldüğünü teyit etti: “İsrail’i, bunun nasıl gerçekleşmiş olabileceğini açıklamaya, Abdullah’ın ölümünden ve AFP’den Christina Assi, meslektaşlarımız Thaier Al-Sudani ve Maher Nazeh ile diğer üç muhabirin yaralanmasından sorumlu olanlardan hesap sormaya çağırıyoruz”

Issam Abdullah (Fotoğraf: Emilie Madi / Reuters)

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.