Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur ve Millet ittifakı 2019 Yerel Seçimleri’nde nasıl bir sınav verdi?

Editör: Berna Büyükbayrak

2024 Yerel Seçimleri’ne az bir süre kalmışken siyasi partilerin kimi, nereden aday göstereceği merakla takip ediliyor. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde AKP ile MHP, CHP ile de İYİ Parti, birçok ilde ittifak yaptı. 2019 Yerel Seçimleri’nde Cumhur ve Millet ittifakı adayları nasıl bir performans sergiledi? Bu performans, iktidar ve muhalefeti yerel seçimlerde nasıl bir tutum almaya hazırlayacak?

Erdoğan, 2024 Yerel Seçimleri’nde Bahçeli ile ittifakta bulunacakları mesajını verdi

2024 Yerel Seçimleri öncesi muhalefetin göstereceği bazı adaylar belli olurken, iktidarın kimleri aday olarak göstereceği netleşmedi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu belirsizliğe istinaden 8 Aralık Cuma günü, Yunanistan ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı ve yerel seçimlerde MHP ile ittifakı vurguladı. Erdoğan, 2024 seçimlerinin 2019’dan daha farklı olacağını, MHP ve AKP’den ilgili kişilerle çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Hangi büyükşehirde, hangi illerde, hangi ilçelerde nasıl hareket edeceklerini görüştüklerini söyleyen Erdoğan, bu hafta içinde belli bir sonuca varacaklarını, 15 Aralık sonrası adayları açıklayacaklarını bildirdi.

2019 Yerel Seçimleri’nde 30 büyükşehirdeki adaylar nasıl bir performans sergiledi?

2019 sonuçlarına göre CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı başkent Ankara ve İstanbul da dahil, metropol bölgelerinde güçlü bir performans sergiledi. Millet İttifakı ülkenin en büyük üçüncü şehri İzmir’i elinde tutmaya devam etti. Adana, Antalya ve Mersin gibi diğer büyükşehirleri de CHP kazanırken, AKP Bursa’yı korumaya devam etti.

AKP ve MHP’nin her ikisinin de ayrı partiler olarak aday çıkardığı pek çok yerde MHP adayları AKP adaylarını önemli ölçüde oy kaybına uğrattı. AKP aday gösterdiği 27 büyükşehrin 15’ini, CHP de aday gösterdiği 19 büyükşehrin 11’ini kazandı. MHP Manisa’dan çıkardığı aday belediye başkanı olurken, İYİ Parti’nin aday gösterdiği sekiz büyükşehirde de kazanan olmadı.

AKP 2019’da Adana, Mersin ve Manisa’yı MHP’ye bıraktı

AKP, 2019 Yerel Seçimleri’nde, Adana, Mersin ve Malatya’dan aday göstermedi ve adayların seçimini MHP’ye bıraktı. Manisa’da MHP’li Cengiz Ergün belediye başkanı olurken Adana’yı CHP’nin adayı Zeydan Karalar kazandı. Mersin’de de belediye başkanı CHP’li Vahap Seçer seçildi.

CHP’nin 2019’da İYİ Parti’ye bıraktığı sekiz büyükşehirde AKP’li adaylar kazandı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olduğu 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP, Balıkesir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Gaziantep’ten aday çıkarmadı. İYİ Parti’nin aday çıkardığı bu büyükşehirlerin tamamında AKP’li adaylar kazandı.

2019 Yerel Seçimleri’nde Van, Diyarbakır ve Mardin’de AKP ve CHP’den adaylar çıkarken üç büyükşehirde de HDP’li adaylar kazandı. Öte yandan Kars ve Iğdır’da da aday çıkaran CHP ve MHP’nin adayı kazanamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.