Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka, Kur’an-ı Kerim ve diğer dini metinlere zarar verilmesini yasakladı

Danimarka Parlamentosu dini metinlere yapılan “Uygunsuz davranışları” suç sayan bir yasayı kabul etti. Söz konusu karar, Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerindeki artış ve bunun Müslüman çoğunluklu ülkelerden sert tepki almasının ardından geldi.

Parlamentoda kabul edilen yasa tasarısına göre, “Tanınmış bir dini topluluk için önemli dini öneme sahip yazılara uygunsuz muamele” yasaklanıyor 179 sandalyeli parlamentoda 94 lehte ve 77 aleyhte oy çıktı.

Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard kararın ardından, “Danimarka’nın ve Danimarkalıların güvenliğini korumalıyız. Bu nedenle, uzun süredir gördüğümüz sistematik hakaretlere karşı artık daha iyi bir korumaya sahip olmamız önemli” dedi.

Yasa onaylandıktan sonra kutsal metinleri yakmak, yırtmak veya başka bir şekilde zarar vermek ve bunları paylaşmak yasaklanacak. Yasayı çiğneyenler para cezasına ya da iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yaz boyunca Danimarka ve İsveç’te, Kur’an-ı Kerim’in yakıldığı pek çok eylem düzenlendi. Müslüman azınlıklar ve diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerin sert tepkisiyle karşılanan İskandinav ülkelerinin hükümetleri, adım atma kararı aldı.

Polis istatistiklerine göre bu yıl 21 Temmuz ve 24 Ekim tarihleri arasında Danimarka’da 483 kitap veya bayrak yakma olayı kaydedildi.

Danimarka Parlamentosu, Folketing (Fotoğraf: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP)

İlk olarak Ağustos ayı sonunda açıklanan tasarı, ilk taslağının “İfade özgürlüğünü kısıtladığı ve uygulanmasının zor olacağı yönündeki eleştiriler” üzerine değiştirildi.

Oylama öncesinde parlamentoda yapılan uzun tartışmalar sırasında muhalefet milletvekilleri hükümeti, “İfade özgürlüğünü çiğnemekle” suçladı.

Aşırı sağcı Danimarka Demokratları lideri Inger Stojberg, “Bu bir ihanettir. Hükümet açısından büyük bir başarısızlık. İfade özgürlüğünü kısıtlayan bir nesil haline geldiğimizi düşünün. Aslında böyle bir şey olacağını düşünmemiştim. Hele de Muhammed (2006’da Danimarka’da Hz. Muhammed’in karikatürlerinin basılmasına ithafen) krizinden sonra. O zaman sağlam durmuştuk” dedi.

Komşusu İsveç’te hükümet, Kur’an-ı Kerim odaklı eylemleri kınamakla yetindi.

Danimarka Kur’an-ı Kerim yakılmasını yasaklayan tek Avrupa ülkesi değil. Sekiz Avrupa ülkesi; Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Almanya, İtalya, Polonya ve Romanya, farklı derecelerde bu yasağı uyguluyor.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.