Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: Bu yılın ilk 11 ayında 399 kadın, erkekler tarafından katledildi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 2023’ün ilk 11 ayına ilişkin kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre bu yılın ilk 11 ayında 399 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.

TKDF’nin yayımladığı kadın cinayeti verilerine göre, 2023’ün ilk 11 ayında 399 kadın, kasım ayında ise 49 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. TKDF’nin yazılı açıklamasında “İktidarın ve muhalefette bulunan partilerin acilen önleyici politikaların hayata geçirilmesi yönünde iradesinin ortaya konulması konusuna gerekli önemi vermesi gerekmektedir” denildi.

Raporda, öldürülen kadınların 55’inin aile içinde, 63’ünün boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldüğü vurgulandı. Ayrıca raporda 124 kadının da şüpheli şekilde hayatını kaybettiği söylendi.

Raporda öne çıkan diğer detaylar ise şöyle:

  • Kullanılan Şiddet Araçları: Öldürülen kadınların 176’sı ateşli silahlarla, 80’i kesici aletlerle yaşamlarını yitirdi.
  • Medeni Durum Belirsizliği: Katledilen kadınların 107’sinin medeni durumu belirsiz.

Kadınların evliliği bitirmek istediğinde şiddete maruz bırakıldığı veya öldürüldüğü söylenen raporda, “Katledilmeye devam ediyor kadınlar ve biz İstanbul Sözleşmesi’nden sessizce tek imzayla çıktık. Bir ayın günlerinden fazla katliam yaşanıyor bu ülkede. Adına ‘kadın kırımı’ diyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.