Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kurucu Başkanı adına 47 yıldır düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri, sahiplerini buldu. TGC Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ne “Sinan Ateş cinayeti” başlıklı yazı dizisiyle T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan layık görüldü.
TGC 2023 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları 11 Aralık Pazartesi günü İstanbul-Cağaloğlu’ndaki Burhan Felek Konferans Salonu’nda saat 14.00’de düzenlenen törende ödüllerini aldı. T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan “Sinan Ateş cinayeti” başlıklı yazı dizisiyle TGC Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü. Şardan’a ödülünü iletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi.
Tolga Şardan: “Benim oğlum bile gazeteci olmak istemiyor”
Ödülünü aldıktan sonra konuşan Şardan, sokakta gazetecilik yapmanın çok zorlaştığını vurguladı, “Gazetecilik mesleğinde bir erozyon yaşanıyor. Benim oğlum bile gazeteci olmak istemiyor. İçinde bulunduğumuz siyasi ortam, bürokrasi, toplumun paradigmaları mesleğimizi çok sıkıntılı hale getirdi. Ben bu ödülü, sokakta haber toplamak için çaba sarf eden tüm meslektaşlarım adına almak istiyorum. Onların hak ettiğini düşünüyorum” dedi.
TGC Başkanı Turgay Olcayto: “Basının önündeki engeller kaldırılmalı”
TGC Başkanı Turgay Olcayto, törenin açılış konuşmasında gazeteciliğin en güç dönemlerinden birini yaşadığına değindi, iktidarın kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını sınırlamak istediğini söyledi. Cezaevlerinde birçok tutuklu gazeteci, akademisyen, muhalif siyasetçi ve aydınların bulunduğunu hatırlatan Olcayto, “Türkiye’nin tek sesli değil çok sesli bir toplum olmasını arzu ediyoruz. Yalnız bizim değil toplumun büyük bir kesiminin de isteğidir bu. TGC’nin ülkede demokrasinin yeşerebilmesi için ısrarla üzerinde durduğu taleplerimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum: Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Dokuz dalga 21 ödül verildi
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş 11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin 47 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek “Ödüller, gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3 bin 500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 289 eser ve beş takım aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 21 ödül verildi” dedi.
2023 Sedat Simavi Ödülleri’ne layık görülen diğer isimler ve eserleri şöyle:
Gazetecilik Övgü: Adem Altan
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AFP fotomuhabirinin Posta Gazetesi’nde 8 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan “Sözün bittiği yer” başlıklı haber fotoğrafı nedeniyle övgüye değer bulundu.
Radyo Ödülü: Andaç Üzel
Borusan Klasik Radyo’da 20 Eylül 2023 tarihinde yayınlanan “Ön Koltuk” adlı radyo programı nedeniyle ödüle layık bulundu.
Radyo Övgü: Feyza Öztoprak Kaptı
TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda 10 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan “Sonsuzluğa Atılan İmza: Atatürk” adlı radyo programı nedeniyle övgüye değer bulundu.
Televizyon Haber: Sevgi Şahin – Ömür Dikme
FOX TV’de 6 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan “Hatice’yi Kurtarmak” adlı ortak haber programı nedeniyle ödüle layık görüldü.
Televizyon Haberde Övgü: Nazlı Yerebasmaz – Çağlar Güner
FOX TV’de 7 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan “Bir Gece Ansızın Kamulaştırıldı: Denizli – Avdanlıların Mücadelesi” adlı ortak haber programı nedeniyle övgüye değer görüldü.
Televizyon Belgesel Ödülü: Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun bir eser olmadığına karar verdi.
Televizyon Belgesel Övgü: Eda Göklü – Cihan Çekiç
Puhu dijital TV’de 11 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan “Bir Avuç Güzel İnsan” adlı belgesel programı nedeniyle övgüye layık görüldü.
Karikatür Ödülü: Haslet Soyöz “Karikatürist”
Seçici Kurul, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurullarının adayı olan Milliyet Gazetesi çizeri Haslet Soyöz’ü karikatür sanatına verdiği emekten dolayı ödüle değer görüldü.
Karikatür Övgü: Halis Dokgöz
BirGün gazetesinden “Metafor” isimli köşesinde Aralık 2022-Eylül 2023 tarihleri arasında yayımlanan toplumsal konulu karikatürleri nedeniyle övgüye değer görüldü.
Edebiyat Ödülü: Füruzan
“Akim Sevgilim” adlı öykü kitabıyla ödüle değer bulundu.
Sosyal Bilimler Ödülü: Doç. Dr. Zafer Karademir
“Osmanlı Yeni Çağı’nda Tarımsal Gelişim: Ziraat, Hasılat, Ticaret” adlı eseri nedeniyle ödüle değer görüldü.
Sosyal Bilimler Övgü: Tuğba Tekerek
“Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü” adlı eseri nedeniyle övgüye layık bulundu.
Fen Bilimleri Ödülü: Prof. Dr. İ. Halil Kavaklı – Prof. Dr. Alper Okyar – Doç. Dr. Şeref Gül
“Kriptokrom 1’in Yarılanma Ömrünü Hızlandırarak p53 Nakavt Farelerde Yaşam Süresini Uzatan Küçük Bir Molekülün Keşfi” başlıklı ortak çalışmaları nedeniyle ödüle değer görüldü.
Fen Bilimleri Övgü: Prof. Dr. Olcay Coşkun
“Fiberli Biküme İzleçleri” başlıklı çalışması övgüye layık bulundu.
Sağlık Bilimleri Ödülü: Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker
“Sentetik Biyoloji Yöntemleri ile Programlanmış Bakterilerin Manyetik Rezonans Görüntülemede Güdümlü Kontrast Ajanı Olarak Düzenlenmesi” başlıklı çalışması nedeniyle ödüle değer bulundu.
Spor Ödülü: A Milli Kadın Voleybol Takımı
“Milletler Lig Şampiyonu, Avrupa Şampiyonu ve 2023 Dünya Kupası Şampiyonu” olması nedeniyle ödüle değer görüldü.
Şardan, 1 Kasım’da “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan hakkında “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı haberi nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla resen soruşturma başlattı.
Tolga Şardan, T24’te kaleme aldığı yazısında, MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu “yargı raporunu” gündeme getirdi. Şardan, “MİT Başkanlığı, yargıdaki çürüme üzerine özel bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırdı. Görüştüğüm kaynaklar, yargıdaki çürüme iddialarının ilk merkezinde İstanbul Bakırköy Adliyesi’nin bulunduğuna dikkati çekti” diye yazdı.
Tolga Şardan, 1 Kasım’da Ankara’daki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Savcılık, Şardan’ı tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Şardan çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, X hesabından yaptığı paylaşımda “Tolga Şardan’ın, ‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?’ başlıklı 31 Ekim tarihli yazısı dezenformasyon içermektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) iddia edildiği gibi bir raporu söz konusu değildir” denildi.
Şardan’ın avukatları Turgut Kazan, Aslı Kazan ve Serdar Laçin 6 Kasım Pazartesi günü tutukluluğa itiraz etti, itiraz kabul edildi.
Şardan, “yurtdışına çıkmamak” şeklindeki adli kontrol kararıyla tahliye edildi.