Tunus’ta Denzel Washington tartışması: Neden Hannibal’ı siyah bir aktör canlandırıyor?

Tunus, Netflix yapımı bir filmi konuşuyor. Siyah aktör Denzel Washington’un Netflix’te yayınlanacak bu filmde General Hannibal’ı canlandırması, Hannibal’ın doğum yeri Tunus’ta ciddi bir tartışmaya yol açtı. Fransızca yayın yapan Tunus haber kuruluşu La Presse, oyuncu seçiminin “tarihi bir hata” olduğunu belirten bir makale yayımlarken, sosyal medya kullanıcıları da Netflix’i suçladı.

Bin 300 kişinin imzaladığı bir dilekçede, Netflix’in “sözde belgeseli iptal etmesi” talep edildi ve Kültür Bakanlığı’ndan “Tunus tarihini çalma girişimine karşı harekete geçmesi” istendi.

Benzer bir tartışma birkaç ay önce Mısır’da da yaşanmıştı. “Afrika Kraliçeleri: Kleopatra” isimli belgesel, Mısır’da yargıya taşındı. Neden mi? Çünkü Kleopatra bu yapımda bir siyah. Oysa Mısırlı yetkililer ve tarihçiler, Kleopatra’nın açık tenli olduğu konusunda hemfikirdi.

Mısır’da bir avukat, “Afrika Kraliçeleri: Kleopatra” isimli Netflix belgeselini medya yasalarını ihlal ettiği ve “Mısır kimliğine zarar verdiği” iddiasıyla şikayet etti. Konu, yargıya taşındı. Mısır’ın ünlü bir arkeoloğu da Kleopatra’nın açık tenli olduğunu belirterek, belgeselde kraliçenin siyah olarak gösterilmesini eleştirdi.

Hannibal kimdir?

Günümüz Tunus’u yakınlarındaki Kartaca’da doğan Hannibal, pek çok kişi tarafından tarihin en büyük askeri liderlerinden biri olarak kabul ediliyor. En ünlü başarısı, İkinci Pön Savaşı sırasında M.Ö. 218-201 yılları arasında Roma İmparatorluğu’na karşı gerçekleştirdiği Alpler’i geçiş ve Cannae Muharebesi’ndeki zaferidir.

Hannibal

Hannibal, savaş stratejilerindeki ustalığı, ordusunu zorlu koşullarda yönetme yeteneği ve düşmanını şaşırtma kabiliyetiyle tanınır. Ancak Pön Savaşları sona erdiğinde Kartaca’nın yenilgisiyle sonuçlanan Zama Muharebesi’nde Romalılara mağlup oldu. Hannibal, sonradan Roma’nın izlediği politikalar nedeniyle Kartaca’dan ayrılmak zorunda kaldı. Bir süre çeşitli ülkelerde sürgünde yaşadıktan sonra, M.Ö. 183 yılında intihar etti.

Hannibal’ın ten rengi bilinmemekte. Tarihçiler, Hannibal’ın Fenike kökenli olduğu konusunda hemfikir. Fenike, modern Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bir bölge.

Tunus’taki ırk tartışması nereden çıktı?

Irk meselesi, son zamanlarda Sahraaltı göçmenlerin Tunus’a gelmesinin ardından başladı. Netflix’in Hannibal’ı Denzel Washington’un canlandıracağını açıklamasının ardından Tunus Milletvekili Yasin Mami, Kültür Bakanı Hayet Ketat Guermazi’ye film hakkında bazı sorular yöneltti. Bakanlığın bu tartışmada bir pozisyon alması gerektiğine vurgu yapan Mami, “Bu, Tunus kimliğini savunmak ve sivil toplumun tepkilerini dinlemekle ilgili” diye konuştu.

Guermazi ise bakanlığın bu tartışmada bir taraf olmak yerine bazı sahnelerin Tunus’ta çekilmesi için Netflix ile temas kurmaya çalıştığını söyledi:

“Bu bir kurgu. Hannibal tarihi bir figür, Tunuslu olmasından hepimiz gurur duysak bile… Ne yapabilirdik ki? “Benim için önemli olan tek bir sahneyi bile Tunus’ta çekmeleri ve buradan bahsetmeleri. Tunus’un yeniden yabancı filmler için bir platform haline gelmesini istiyoruz.”

Netflix ve Washington, Tunus’ta devam eden tartışmalar hakkında yorum yapmadı.

Dünyaca ünlü Hannibal’ın anısına Gebze’deki TÜBİTAK arazisi içindeki Hannibal Tepe’ye 1981’de bir anıt yapıldı.Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1934 yılında Hannibal’in Gebze’deki mezarının bulunmasını ve etrafının düzenli bir park haline getirilerek, üzerine bir anıt dikilmesini istemişti. Hatta Gebze’de Hannibal’ın adını taşıyan bir anadolu lisesi de var.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.