Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Genel Kurulu ezici çoğunlukla Gazze ateşkesini destekledi: ABD ve İsrail yalnızlaşıyor

Birleşmiş Genel Kurulu’nda Gazze’de acil insani ateşkes için yapılan oylama yapıldı. 193 üye ülkeden 153’ü kararı destekledi. ABD, İsrail ve Avusturya’nın dahil olduğu 10 ülke karşı çıktı, 23 ülke çekimser kaldı.

Oylama sonuçları, ateşkes isteyen herkesi ve başta Filistinlileri memnun etti. New York’taki BM Genel Kurulu’nda karar alındıktan sonra alkış sesleri yükseldi. Bu kararı daha da özel kılansa, önceki oylamalara göre yaşanan değişim. 27 Ekim’de insani ateşkes çağrısında bulunan BM Genel Kurulu kararı 120 lehte, 14 aleyhte ve 45 çekimser oyla almıştı.

Kararda “Gazze Şeridi’ndeki insani durumdan ve Filistinli sivil halkın çektiği acılardan duyulan derin endişe” dile getirildi. Hamas’ın elindeki tüm rehineleri serbest bırakması çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler’den çıkan karar, ABD ve İsrail’in dünyanın önünde yalnızlaştığını gösteriyor. Daha önce ABD tarafından önerilen ve “Hamas’ın menfur terör saldırılarının” kınanmasını içeren değişiklik önergesi ile Avusturya tarafından önerilen ve rehinelerin “Hamas ve diğer gruplar tarafından tutulduğunu” belirten değişiklik önergelerinin ikisi de gerekli Genel Kurul desteğini alamadı.

Filistin’in BM elçisi Riyad Mansur, genel kuruldaki oylamayı ABD’nin görmezden gelemeyeceğini söyledi: “Halkımıza yönelik bu saldırganlığın sona erdiğini görene kadar bu yolda devam etmek, halkımıza karşı yürütülen bu savaşın durduğunu görmek hepimizin ortak görevi.”

İsrail’in BM temsilcisi Gilad Erdan, “Hamas’ın adını bile anmadığı için” kararı kınadı. Erdan, 7 Ekim’de sivilleri katleden Hamas’ı “Nazilere” benzetti. Oylamanın, “Cihatçı terörün hayatta kalmasına ve Gazze halkının acı çekmeye devam etmesine” katkıda bulunacağını söyledi.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “İsrail, dünyadaki her ülke gibi, halkını terör eylemlerine karşı savunma hakkına ve sorumluluğuna sahiptir. İsrail Gazze’nin güneyinde sivillerin kitlesel olarak yerlerinden edilmesini önlemeli ve şiddetten kaçanlara yeterli insani yardımı sağlamalıdır” dedi.

Ateşkes için çağrılar devam ederken, Gazze Şeridi’ndeki trajedinin boyutu da büyüyor. 7 Ekim’den beri İsrail saldırılarında yaklaşık 19 bin Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.