Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, Joe Biden’a karşı azil soruşturması için onay verdi

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden hakkında bir azil soruşturmasını resmileştirdi. Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın tartışmalı uluslararası ilişkilerini ele geçiren Cumhuriyetçiler, Başkan Biden’ın yolsuzluk yaptığına dair henüz bir kanıt sunamadı.

Azil soruşturması, 2024’teki olası Biden-Trump seçimi öncesi Cumhuriyetçilere büyük bir avantaj sağlayabilir. 221’e karşı 212 oyla alınan kararda Cumhuriyetçilerin tamamı lehte, Demokratların tamamı aleyhte oy kullandı.

Cumhuriyetçiler Biden’ın oğlu Hunter’ı nüfuz ticareti yapmakla suçluyor. İddialara göre Hunter Biden, babasının etki alanını kullanarak Ukrayna ve Çin’de iş anlaşmalarına imza attı. Ancak bu iddialar, Joe Biden başkan olmadan önceki zaman dilimini kapsıyor.

Oylamanın hemen ardından Biden açıklama yaptı ve Cumhuriyetçilere yüklendi: “Amerikalıların hayatlarını daha iyi hale getirmeye yardımcı olacak herhangi bir şey yapmak yerine, bana yalanlarla saldırmaya odaklanmış durumdalar. Yapılması gereken acil işlerle ilgilenmek yerine, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin bile gerçeklerle desteklenmediğini kabul ettiği bu temelsiz siyasi oyunla zaman kaybetmeyi tercih ediyorlar.”

Joe Biden (Fotoğraf: Jim Watson / AFP)

Özel hayatı ve iş ilişkileri tartışılan Hunter Biden, babası Joe Biden’ın iş ilişkilerine dahil olmadığı konusunda ısrarcı. Hunter Biden daha önce pek çok kez alkolizm ve kokain bağımlılığı ile gündeme geldi.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı James Comer Çarşamba günü yaptığı açıklamada şu ana kadar yürütülen soruşturmaların “Joe Biden’ın ailesinin Biden isminden dünya çapında nasıl para kazandığını bildiğini, buna katıldığını ve bundan fayda sağladığını ortaya çıkardığını” iddia etti. Ancak duruşmalar sırasında görüş alınan uzmanlar, Biden’ın görevden alınmasını haklı çıkaracak bir kanıt olmadığını söyledi.

Hunter Biden (Fotoğraf: Saul Loeb / AFP)

ABD Anayasası, Kongre’nin bir başkanı “Vatana ihanet, rüşvet ya da diğer ağır suçlar ve kabahatler” nedeniyle görevden alabileceğini öngörüyor.

Cezai bir iddianamenin dengi sayılabilecek olan Temsilciler Meclisi’nin azil kararı, Senato’da bir yargılamaya yol açacak ve başkan suçlu bulunursa başkanlığı düşecek. Ancak bu, Temsilciler Meclisi’nin Demokratların kontrolünde olduğu düşünüldüğünde Biden için pek olası bir senaryo değil.

Daha önce üç ABD Başkanı hakkında azil soruşturması açıldı ancak hiçbiri görevden alınmadı: 1868’de Andrew Johnson, 1998’de Bill Clinton ve 2019 ve 2021’de Trump.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.