Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayaklanan Filistinli ve Yahudi öğrenciler, kongrede ifade veren ve istifa eden rektörler | 7 Ekim’den beri ABD üniversitelerinde ne oluyor?

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail topraklarında düzenlediği katliam ve 1200 kişinin öldürülmesinin ardından başlayan savaşta iki ayı aşkın süre geride kaldı. Dünya adeta ikiye bölündü. Bir tarafta Hamas’ı ve Filistin’i “davasında” destekleyenler, bir tarafta İsrail ordusunun “meşru müdafaa” yaptığını iddia edenler.

Amerika Birleşik Devletleri de aynı krizle çalkalanıyor. Özellikle üniversite kampüsleri. Başta Filistin kökenli ve Yahudi öğrencilerin karşı karşıya geldiği durumlar, kampüslerdeki gerilimi yükseltiyor.

İşte İsrail-Hamas savaşı başladığından beri, ABD’de yaşananlar…

8 Ekim: İsrail protesto edildi

Hamas’ın saldırıyı gerçekleştirdiği ve savaşın fitilini ateşlediği 7 Ekim’in ertesi günü Harvard’da 30’dan fazla öğrencinin oluşturduğu bir grup açık bir mektup yayınladı: “Yaşanan tüm şiddet olaylarından tamamen İsrail rejimi sorumludur!

Mektuba destek verenler de oldu, tepki yağdıranlar da.

9 Ekim

Mezunların ve bağışçıların artan baskısı karşısında Harvard’ın rektörü Claudine Gay, “Ölüm ve yıkımdan duyduğu üzüntüyü dile getiren, diyalog ve empati ortamı çağrısında bulunan” bir açıklama yayınladı.

10 Ekim: Harvard’da imza toplandı

Harvard’da mektubu ilk imzalayan 34 öğrenciden en az beşi mektuba verdikleri desteği geri çekti.

Gay’in de bu andan sonra dili sertleşti. Hamas’ın saldırılarını “İğrenç” olarak niteledi.

11 Ekim

Apollo Global Management’ın CEO’su ve üniversitenin Wharton Okulu’nun yönetim kurulu başkanı Marc Rowan, Pensilvanya Üniversitesi yönetimini istifaya çağırdı.

Rowan ve diğer büyük bağışçılar, “7 Ekim saldırılarını kınama konusunda yavaş davranıldığını” söyledi.

12 Ekim: Columbia’da iki taraf da gösteri yaptı

Yüzlerce Columbia Üniversitesi öğrencisi, okulun kampüsü bir günlüğüne kapatmasına rağmen, İsrail ve Filistin yanlısı gösterilere katılım gösterdi.

Harvard’da açık mektubu imzalayan gruplara bağlı öğrenciler ifşa edilmeye başlandı.

Dijital reklam panosuna sahip bir kamyon Harvard Meydanı’nda dolaşarak öğrencilerin fotoğraflarını ve isimlerini “Harvard’ın Önde Gelen Antisemitleri” başlığı altında yayınladı.

Columbia’da İsrail’i destekleyen öğrenciler

24 Ekim: “Terör destekçiliği” ile itham edildiler

Florida Eyalet Üniversite Sistemi’nin rektörü okul rektörlerine gönderdiği bir mektupta Filistin’de Adalet için Öğrenciler gruplarının “devre dışı bırakılması” gerektiğini, yani üniversite alanlarından ve fonlarından mahrum bırakılacaklarını söyledi. Grupların “terörizmi desteklediği” belirtildi.

George Washington Üniversitesi’nde Filistin’de Adalet için Öğrenciler üyeleri bir kütüphaneye “Şehitlerimize şan olsun” ve “Harçlarınız Gazze’deki soykırımı finanse ediyor” gibi sloganları yansıttı.

25 Ekim: Yahudi öğrenciler çembere alındı

New York Cooper Union Üniversitesi’nde Filistin yanlısı protestocular, aralarında Yahudi öğrencilerin de bulunduğu bir kütüphanedekileri taciz etti.

29 Ekim

Cornell kampüs güvenliği, internette Yahudi öğrencilere yönelik şiddet tehdidinde bulunan paylaşımların ardından üniversitenin Yahudi Yaşam Merkezini korumaya aldı.

5 Kasım

Yetkililer, Stanford Üniversitesi’nde Müslüman bir Arap öğrencinin yaralandığı bir vur-kaç olayının ardından nefret suçu soruşturması başlattı. Öğrenci yetkililere, sürücünün “Sen ve senin halkın” diyerek küfürlü bir şekilde bağırdığını söyledi.

8 Kasım: Ateşkes isteyenler tutuklandı

Okul yöneticilerine acil ateşkes çağrısında bulunmaları ve okulun bağış fonlarını silah üreticileriyle bağlantılı şirketlerden çekmeleri için baskı yapmak amacıyla kampüste oturma eylemi düzenleyen 20 Brown Üniversitesi öğrencisini tutuklandı.

9 Kasım

Harvard Üniversitesi Rektörü Gay, Beyaz Saray da dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından antisemitik olarak nitelendirilen Filistin yanlısı “Nehirden denize” ifadesini kınadı.

10 Kasım: Filistin yanlısı öğrencilerin eğitim hakkı ellerinden alındı

Columbia, Filistin yanlısı iki öğrenci grubu olan Filistin’de Adalet İçin Öğrenciler ve Barış İçin Yahudiler’in üyelerinin güz dönemi sonuna kadar eğitimlerini askıya aldı. Okul her iki grubu da kampüs politikalarını defalarca ihlal etmekle suçladı.

16 Kasım: Florida’da yetkililere karşı dava açıldı

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve Filistin Hukuku, Florida’da ABD başkanlığına adaylığını koyan Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis ve eyalet eğitim yetkililerinin Filistin’de Adalet için öğrencilere verilen desteğin kaldırılması çağrısında bulunarak anayasanın ilk maddesini ihlal ettikleri iddiasıyla federal bir dava açtı.

17 Kasım

ABD hükümet, aralarında Columbia, Cooper Union ve Cornell’in de bulunduğu üniversiteler hakkında antisemitik ve islamofobik taciz şikayetleri üzerine soruşturma başlattı.

Michigan Üniversitesi’nde Filistin yanlısı bir protesto sırasında öğrenciler tutuklandı.

25 Kasım: Üç Filistinli öğrenci vuruldu

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eğitim gören üç Filistinli öğrenci Burlington, Vermont’ta vuruldu.

Tahsin Aliahmet, Kinnan Abdülhamid ve Hişam Awartani, saldırıdan yaralı kurtuldu

29 Kasım

ABD Eğitim Bakanlığı Sivil Haklar Ofisi, Harvard’daki antisemitizm iddialarına ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurdu ve soruşturmada işbirliği yapacağını açıkladı.

5 Aralık: Rektörler kongre önünde ifade verdi

Harvard, Pensilvanya Üniversitesi ve MIT rektörleri kongrede antisemitizmle ilgili bir oturumda ifade verdi.

Okullarının, antisemitizme kucak açtığını reddettiler. Antisemitizme karıştığı iddia edilen öğrencilere ceza verip vermeyecekleri tartışıldı.

6 Aralık: Rektörler pişman oldu

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill, kongrede verdiği ifadeden dolayı özür diledi.

8 Aralık

Harvard Rektörü Gay yaptığı, kongrede yaptığı açıklamalar yüzünden özür diledi ve kelimeleri doğru seçmediğini ifade etti.

9 Aralık

Magill, rektörlük görevinden istifa etti. Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Scott L. Bok, Pensilvanya topluluğuna gönderdiği bir e-postada Magill’in “Gönüllü olarak istifasını sunduğunu” söyledi.

Bir saatten kısa bir süre sonra Bok da istifasını açıkladı.

12 Aralık

Harvard Yönetim Kurulu, Gay’e rektör olarak verdiği desteği yineledi.

Gay dışındaki tüm yönetim kurulu üyelerinin imzasını taşıyan açıklamada, “Harvard Corporation’ın üyeleri olarak, Rektör Gay’in Harvard Üniversitesi’ne liderlik etmeye devam etmesine yönelik desteğimizi bugün bir kez daha teyit ediyoruz” denildi.

Claudine Gay

Kaynak: NYT

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.