Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK siyasi partilere seslendi: “Yönetimlerde eşit temsil ve cinsiyet eşitliğini amaçlayan adaylar istiyoruz”

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) 2024 Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kalmışken gösterilecek adayların en az yüzde 50’sinin kadın olması gerektiğini belirten açıklamasıyla siyasi partilere çağrıda bulundu. Ayrıca, 2019 yerel seçim sonuçlarında yerel yönetimlerde kadın temsil oranının yalnızca yüzde 3 olduğunu da hatırlattı.

EŞİK, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nden önce belirlenecek adaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Siyasi partilerin, belediye başkanlıkları için kadınları seçilebilme şansları yüksek olan il, ilçe ve beldelerden aday göstermelerin beklediklerini belirten EŞİK, eşit temsilin sağlanabilmesi ve eşitleyici politikaların uygulanması için, adayların en az yüzde 50’sinin kadın olması gerektiğini vurguladı.

“Aday adaylığı başvurularında kadınlardan ücret alınmamalı”

Bültende, belediye meclisleri ve il genel meclislerine gösterilecek adayların bir kadın-bir erkek olarak, fermuar sistemi izlenerek sıralanması gerektiği hatırlatıldı.

Aday adaylığı başvurularında, kadınlardan başvuru ücreti alınmaması gerektiği vurgulandı, zorunlu bağış gibi uygulamalardan vazgeçilmesi talep edildi.

Adayların, yönetmeye talip oldukları yerlerin sorunlarını bilen ve bu sorunlara çözüm üretebilecek, israftan kaçınan, güvenilir, yenilikçi, barışçı ve liyakat sahibi kişiler olması gerektiği vurgulandı.

Aday belirleme sürecinin yanı sıra, seçilecek adayların niteliklerini de son derece önemli bulduklarını aktaran EŞİK, tüm adayların toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemiş, her türlü ayrımcılığa karşı, insan, kadın, doğa ve hayvan haklarına saygılı kişiler olmasındaki ısrarını dile getirdi:

“Adayların bu konularda donanımlı olmasını ve bunu katkıda bulundukları kadın örgüt ve platformlarında, akademide, belediyelerde, sendikalarda, partilerde, demokratik kitle örgütlerinde kanıtlamış olmalarını bekliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.