İYİ Parti’den istifa eden Mehmet Salim Ensarioğlu, Medyascope’a konuşmuştu: “Kürtlüğüm birilerini rahatsız ediyorsa onlar bölücüdür”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Şeyh Said ile ilgili açıklamaları nedeniyle partisi tarafından disipline sevk edilince, istifa etti. Ensarioğlu, istifa etmeden önce Medyascope’a konuştu, “Kürtlüğüm birilerini rahatsız ediyorsa onlar bölücüdür” dedi.

Şeyh Said ile ilgili paylaşımları nedeniyle partisi tarafından disipline sevk edilen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu istifa etti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, istifa etmeden önce Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuştu.

Ensarioğlu, böyle bir tepki beklemediğini, sadece fikrini paylaştığını belirterek, “Kürtlüğüm birilerini rahatsız ediyorsa onlar bölücüdür. Ben vatanımı, devletimi ve bayrağımı seviyorum” dedi.

Şeyh Said ile ilgili paylaşımına okumadan tepki gösterildiğini söyleyen Ensarioğlu, “Bir kez daha diyorum, o günün şartlarında İstiklal Mahkemeleri onları suçlu bulup, ceza vermiş olabilir. Sonra olağan şartlara geçildiğinde onların çocukları, torunları gelip milletvekili ve Meclis Başkanı olmuş. Neden cenazeleri verilmiyor? Neden cenazelerinin verilmesi ‘devlet sırrı’ diye geçiştiriliyor. Ben bunu soruyorum” diye konuştu.

“Devlet ve halk arasında kırgınlık yaratıyorlar”

Devletin, kanunsuz ve yanlış bir şeyi “devlet sırrı” diyerek kapatamayacağını dile getiren Ensarioğlu, “Ben, Şeyh Said ailesinden değilim, Ensarioğlu ailesindenim. Ben, aynı şeyi Seyit Rıza ve Said Nursi için de söylüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Helalleşeceğim’, Sayın Erdoğan, ‘Barışacağım’ diyordu. Ben ise sadece ‘Cenazelerini verin’ diyorum. Geçmişte olağanüstü dönemlerde yapılan işleri devlete mâl edip, ‘devlet sırrı’ diyerek devlet ve halk arasında bir kırgınlık yaratıyorlar” dedi.

“Böyle bir devlet sırrı yoktur”

Ensarioğlu, “devlet sırrı” kavramının uluslararası alanda mücadele ile ilgili olduğunu da belirterek, “OHAL’de ne olsa devlet sırrı, sıkıyönetimde ne olsa devlet sırrı, muhtırada ne olsa devlet sırrı, darbede ne olsa devlet sırrı. Böyle bir devlet sırrı yok. Bu yalnız Kürtler için geçerli değil, herkes için geçerli hale getirilmiş” diye konuştu.

İYİ Partili Ensarioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ülke hepimizin, devlet, bayrak hepimizin. Birileri devleti, bayrağı birilerine karşı kullanamaz. Ne kadar Kürtsem o kadar Türküm, ne kadar Türksem o kadar Kürdüm. Neden öküz altında buzağı aranıyor? Birileri siyaset üretemediği için, benim üzerimden siyaset yapmaya çalışıyor. Ben vatanımı onlardan daha fazla seviyorum. Bana ‘vatan haini’ diyenlere o sözü misliyle iade ediyorum.”

Şeyh Said tartışmaları

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yapılan yeni yola “Şeyh Said Bulvarı” adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin X’ten açıklama paylaştı.

Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddettiğini söyleyen Ensarioğlu, “Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz” dedi.

Said Nursi ve Seyid Rıza’nın mezar yerlerinin açıklanması gerektiğini belirten Ensarioğlu, şöyle devam etti:

“Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber hafıza barışına hizmet etmemektedir. Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir. Ayrıca bu inancı taşıyan ilgili kamuoyunun taşıdığı bu inancını daha yüksek bir sesle dile getirmesini temenni ediyorum.”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da Ensarioğlu‘nun Şeyh Said ile ilgili açıklamaları nedeniyle Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurdu. 

Zorlu, X’ten paylaştığı açıklamada, Ensarioğlu’nun açıklamalarını kabul etmediklerini söyledi, “Ensarioğlu’nun, İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ensarioğlu’nun disipline sevk edildiğini söyleyen Zorlu’nun açıklaması şöyle:

“İstanbul Milletvekili Sayın M. Salim Ensarioğlu’nun, İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz. Milli mücadelenin ruhuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iradesinin ortaya koyduğu tarihi ve milli gerçeklere aykırı paylaşımını reddediyoruz. Böyle bir anlayışın partimizle hiç bir ilişkisi yoktur ve bundan sonra da olamayacaktır. Söz konusu paylaşımla alakalı, genel başkanımızın talimatlarıyla, gereken disiplin süreci ivedilikle başlatılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.