Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti’li Tiryaki: “Jandarmayı ve polisi seyyar seçmen gibi istedikleri yere taşıyan bir siyasi iktidar var”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim mühendisliği yaptığını söyledi. Tiryaki, bazı doğu illerinde seçim sonucunu etkilemek için yeni seçmen kayıtlarının yapıldığını, bu kayıtların birçoğunun da adres sorgulama sisteminde İl Emniyet Müdürlüğü ve misafirhanelerde ikâmet ettiklerinin gözüktüğünü belirtti.

DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, 20 Aralık Çarşamba günü partisinin genel merkezinde seçmen taşıma uygulamalarına ilişkin konuştu.

“İşyeri olarak geçen bir adrese 743 erkek seçmen kaydedilmiş”

Tiryaki, “Yerel seçimlerde küçük yerlerde, ilçelerde, beldelerde küçük oy farklarıyla belediye başkanlığını kimin kazandığı belirlenebiliyor” diyerek Iğdır’da 2019 Yerel Seçimleri’nde merkez belediyesini Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bin 514 oy farkla kazandığını hatırlattı. Iğdır’da bir adrese bin 450 seçmen kaydedildiğini söyleyen Tiryaki, bunların yalnızca beş tanesinin 14 Mayıs seçimlerinde oy kullandığını, bin 445 seçmenin Iğdır merkez ilçe dışından getirildiğini açıkladı.

Tiryaki, bir başka adresin ise 14 Mayıs seçimlerinde olmadığını belirterek “Adres sorgulama sisteminde burası İl Emniyet Müdürlüğü olarak geçiyor. İşyeri olarak geçen tek bir adrese 743 erkek seçmen kaydedilmiş” diye konuştu.

Tek adreste ve hanede iki bin 555 kişi kaydedildi

“Seyyar seçmen” tanımlaması yapan Tiryaki, “Güvenlik görevlilerini, jandarmayı ve polisi bir seyyar seçmen gibi bir dönem yurtdışına, bir dönem istedikleri şehirlere, köylere, ilçelere, kasabalara taşıyan bir siyasi iktidar var” dedi. Tiryaki, Siirt merkezde daha önce var olmayan bir adreste 14 Mayıs seçimlerinden sonra altı ay içerisinde yeni bir adres oluşturulduğunu ve adresteki tek numaraya 2 bin 555 kişi kaydedildiğine dikkat çekti.

“Misafirhaneye daha önce 13 kişi kayıtlıyken şimdi bin 3 kişi kaydedilmiş”

Seçim sonuçlarını manipüle etmek için bir seçim mühendisliği yapıldığını söyleyen Tiryaki, Siirt-Kurtalan’da 2019 seçimlerinde HDP’nin belediyeyi 200 oy farkla kazandığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Rakamlar özel bir mühendislik hesabıyla getirilmiş. 700 fark varsa 3 bin kişi getirilmemiş, bunun biraz üzerinde bir rakam getirilmiş. Misafirhaneye seçmen kaydı yapamazsınız. Adres sorgulama sisteminde misafirhane olan Kültür Mahallesi’nde bir yere, daha önce 13 kişi kayıtlıyken şimdi bin 3 kişi kaydedilmiş. Bu da seçim sonucunu etkileyecek bir değişim anlamına geliyor.”

“Polisevi, askeriye, emniyet, özel harekat şube müdürlüğü deyip kurtulamayacaklar”

Tiryaki, açıkladığı verilere AKP’nin emniyet müdürlüğü ya da askeri bölge diyerek itiraz edeceği öngörüsünü paylaşarak, AKP adına birinin konuşacağına değinerek “Her adresi bütün ayrıntılarıyla biliyoruz ve bunlara itirazımızı yapacağız. Polisevi, askeriye, emniyet, özel harekat şube müdürlüğü deyip kurtulamayacaklar” diye konuştu. 

AKP’yi demokratik bir seçim yarışına davet eden Tiryaki, “Hilelerle bu seçimi kazanabilirler mi? Evet bazı yerlerde seçimi kazanabilirler ama bütün dünya Türkiye’yi tam demokrasi olmayan hibrit veya otoriter bir rejim olarak görmeye devam eder” dedi. 

“AKP hile hurdayla irademizi gasp etmeye çalışıyor”

AKP bildiği şeyi yapıyor; hilelerle seçim sonuçlarını manipüle etmeye çalışıyor” diyen Tiryaki, asıl çağrıyı AKP’ye değil, halka yaptıklarını söyledi:

“AKP hile hurdayla irademizi gasp etmeye çalışıyor. Lütfen buna izin vermeyin. AKP sizin oylarınızla değil taşıdığı memurlarla, askerlerle ve korucu aileleriyle belediye başkanını belirlemek istiyor. Buna izin vermeyin. Halkın gücünü AKP’ye de, bütün halk düşmanlarına da gösterin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.