Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 17. haftanın ardından | Liderliği kaybeden Liverpool – Maçın adamı Raphael Varane – Dalot ve Antony’nin harika savunması

Premier Lig’de 17. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Liverpool kendi evinde ağırladığı Manchester United ile golsüz berabere kalarak liderliği Arsenal’e devretti. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 17. haftanın ardından | Liderliği kaybeden Liverpool – Maçın adamı Raphael Varane – Dalot ve Antony’nin harika savunması

Premier Lig’de sadece liderlik değil, ilk 4 yarışı da giderek kızışmaya devam ediyor. Özellikle de Manchester City’nin beklenmedik puan kayıplarıyla diğer takımlar iştahlanmaya başladı. Bu durumu en iyi değerlendirenlerden Aston Villa 3. sıraya yerleşti ve City ile puan farkını dörde çıkardı. Tottenham da yarıştan kopmayarak City’nin ensesinde nefesini hissettiriyor. Yeni yıla kadar köprünün altından çok sular akacaktır ama Premier Lig’in son yıllardaki en keyifli sezonunu izlediğimize şüphe yok. Şimdi gelelim haftanın maçına.

Liverpool 0-0 Manchester United

Futbol izleyicileri arasında anket yapılsa izlemek istemedikleri maç tipi olarak golsüz maçları seçmesi şaşırtıcı olmaz. Kimi zaman gol görülmese de, heyecanın tavan yaptığı maçlara da şahitlik ediyoruz. Ne yazık ki Liverpool- Manchester United bunlardan biri değil. Özellikle Liverpool’un performansının bu maçta ciddi hayal kırıklığı yarattığını söylemeliyim. Müthiş bir iç saha grafiğine sahipken, Şampiyonlar Ligi’ne ve Avrupa Kupalarına veda etmiş, ayrıca bir önceki hafta kendi evinde Bournemouth’a 3-0 kaybetmiş Manchester United’ı  rahat geçmesi gerekiyordu. Kulislerde konuşulanlara göre ortaya çıkacak sonuca göre Ten Hag’ın geleceği de belli olacaktı. Bu gelen beraberlikle birlikte görevini bir süre daha devam ettireceğini düşünüyorum. Şimdi gelelim birkaç ilginç tweet ile birlikte maçın incelemesine.

Liverpool rakip kaleye çektiği 34 şut ile gol atamayarak rekor kırdı. Aynı zamanda 34 şut İngiltere Premier Lig tarihinde bir takımın çektiği en fazla beşinci şut:

Manchester United, bu sezon Liverpool’un evinden puan ile dönen ilk takım oldu:

Tweetlerden de anlayacağımız üzere Liverpool’un rüya gibi giden Anfield serisi sona erdi ve uzun zaman sonra Liverpool kendi evinde gol atmayı bile başaramadı. Atılan 34 şuta rağmen Liverpool galibiyet golünü kaydedemedi.

Maçın genel istatistikleri
Atak grafiği
Gol beklentisi (xG) grafiği

Genel istatistiklerde gözümüze çarpan neler var bir bakalım. 34 şuttan sadece 8’inin kaleyi bulması Liverpool için ciddi bir problemdi. Toplamda atılan 40 şutun sadece 9 tanesi kaleyi buldu. Bunun dışında Liverpool 5 kez topu uzaklaştırırken, Manchester United bunu tam 45 kez yaptı. Liverpool 12 korner atarken, United hiç korner atmadı. Maç neredeyse tek taraflı bir şekilde gitti, buna rağmen Liverpool 4 kez ofsayta düştü. Bu da ilginç bir detay olarak aklımızda yer etti. Atak grafiğinde 2 kere topun Manchester United’ın kontrolüne geçtiği sekans görüyoruz. City’nin bile böyle dominasyon kurduğu maç sayısı azdır. xG grafiğinde ise durum Liverpool için daha vahim. Toplamda 2.35’lik xG’ye rağmen Liverpool gol bulamadı.

Kilit pas şeması
Engellenen şut haritası
Liverpool oyuncularının atak istatistiği

Kilit pas istatistiğinde Liverpool bu maçta bir çığır açtı. Trent Alexander-Arnold, Luis Diaz ve Mohamed Salah 5 kilit pas yaparak başı çektiler. Toplamda tam 27 kilit pası var Liverpool’un. Manchester United tarafında ise toplamda 4 kilit pası var ve bunların 2 tanesi McTominay’e ait. İkinci görselde engellenen şutları görüyoruz. United adeta ceza sahasına set çekmiş diyebiliriz. Toplamda 13 şut kaleye gitmeden engellendi. En çok şutu engellenen isim ise 3 şutla Luis Diaz. Son görselde ise Liverpool’lu oyuncuların hücumdaki istatistiklerini görüyoruz. Trent yine harika bir performans ortaya koymuş durumda. 131 kez topla buluştu, 6 gol pozisyonu yarattı, 0.42 beklenen asisti var. Aynı zamanda da üçüncü bölgeye 23 ile en çok pas atan oyuncu konumunda. 19 denemede 12 tane isabetli uzun pas atması da takdire şayan diyebiliriz.

Dalot ve Anthony’nin savunma haritası
Savunma istatistikleri

Manchester United’ın stoperi Raphael Varane son 8 sezondaki en çok savunma müdahalesini yaparken 4/4 hava topu mücadelesi kazandı:

Şimdi United’ın savunmasındaki harika detaylara gelelim. İlk görselde Dalot ve Antony’nin savunma katkısını görüyoruz. Dalot ve Antony, Liverpool’un sol kanadını tamamen çökertmeyi başardılar. Diaz sık sık ortaya kaçmak durumunda kaldı. Tsimikas ve Diaz ikilisinin 7 dribbling denemesi de başarısız oldu, buradaki en büyük paya Dalot ve Antony ikilisi sahip. Liverpool’u sadece sağ kanattan hücuma mahkum ettiler. İkinci görselde ise Varane’ın öne çıkan savunma performansını görüyoruz. Çıktığı 9 hava topu mücadelesinin hepsini kazandı ve 15 kez topu uzaklaştırmayı başardı. Tweette de gördüğümüzden beri 2017’de Leicester maçındaki Smalling’in 19 topu uzaklaştırmasından bu yana en yüksek rakam artık Varane’a ait. Toplamda 20 defansif aksiyonla maçın açık ara lideri oldu.

Liverpool kalecisi Alissson Becker, İngiltere Premier Lig kariyerindeki “gol yemeden maç bitirme” istatistiğini 7’ye çıkardı:

 Bir başka ilginç istatistik ise Alisson, Manu’ya karşı 7 kez kalesini gole kapattı. Everton ile birlikte kalesini en çok gole kapattığı ikinci takım oldu. Toplamda 507 dakikadır Manchester United’dan gol yemiyor.

Liverpool’un ayağına gelen fırsatı böyle tepmesi onları nasıl etkiler bilemiyoruz ama United cephesi durumdan çok memnun. Bir süredir kaybettikleri güvenlerini tazelemiş oldular. Ten Hag da sallantılı yolculuğuna devam ediyor. Cumartesi günü United, West Ham deplasmanına gidecek ve işleri çok zor. Liverpool ise lider Arsenal’i evinde ağırlayacak. Liderin belli olacağı maç demek isterdim ama olası bir beraberlikte Cuma günü Sheffield United’ı evinde mağlup ederse Aston Villa haftayı lider kapatabilir. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Panoramadan bu haftalık bu kadar, tekrar görüşmek üzere!

Maçın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.