Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

400,5 kilo deadlift yaparak Avrupa rekorunu kıran Cenk Koçak Medyascope’a konuştu

EPF (Avrupa Powerlifting Federasyonu) Powerlifting Avrupa Şampiyonası’nda 120+ kg ağır sıklet sporcusu Cenk Koçak, toplamda 1018 kg kaldırışla ikinci oldu ve 400,5 kg deadlift kaldırışı ile Avrupa rekoru kırdı. Rekortmen sporcu Cenk Koçak, spordaki serüvenini Medyascope’tan Ali Deniz Çakır’a anlattı

“Daha önce birçok yarışmada bu ağırlığı kaldırmama rağmen elim açılmış ve düşürmüştüm. Bu yüzden bu rekoru kırdığım için gururluyum”

Ağır sıklet sporcusu Cenk Koçak Estonya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonasında 400,5 kilo deadlift yaparak Avrupa Rekorunu kırdı ve altın madalya aldı. Rekortmen sporcu Cenk Koçak, duygularını ve powerlifting sporundaki serüvenini Medyascope’a anlattı:

“400 kilo deadlift benim için önemli bir hedefti. Daha önce birçok yarışmada bu ağırlığı kaldırmama rağmen elim açılmış ve düşürmüştüm. Bu yüzden bu rekoru kırdığım için gururluyum. Beni destekleyen ekip arkadaşlarım ve Türk halkına çok teşekkür ederim, çok mutluyum. Sorularınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Umarım desteğinizle yeni hedefleri ve rekorları başaracağız.”

27 yaşındaki Cenk Koçak powerlifting serüvenini şöyle anlatıyor:

“Yaklaşık 10 yıldır powerlifting ile ilgilenmekteyim. Amatör olarak ilgilenmeye başladığım powerlifting bir amaca dönüştü. Bunda ülkemizdeki powerliftingi ve beni destekleyen insanların payı çok büyük. Beni önder olarak gördükleri için bu amacı bırakamazdım. Bana “Kral” lakabı taktılar ve başarısız olduğumda bile desteği bırakmadılar.”

“Beslenme konusunda pek zorlanmıyorum”

Eskiden -120 kilo sıkletinde olduğunu ifade eden Koçak, artık yarıştığı ağır sıklet alanında herhangi bir kilo alt sınırı olmadığı için beslenmenin kendisini zorlamadığını ifade ederek; “Ben sıkletimdeki en düşük kilolu sporculardan biriyim. 145 kiloda katıldım ama 180-200 kg olan sporcularla da yarışıyorum. Buna rağmen kasları iyi bir şekilde beslenmek ve kafein gibi doping olmayan uyarıcıları kullanmak gerekiyor. Eskiden -120 sıkletindeydim bu durumda beslenme daha zor olabiliyordu.” ifadelerini kullandı. 

Yarışma hazırlığı dönemiyle genel antrenman dönemi arasındaki farka dikkat çeken Koçak, sözlerine şöyle devam etti:

“Yarışma hazırlığı dönemi genel antrenman döneminden biraz daha farklıdır. Powerlifting her zaman vücudun değil, mental kapasitenin ve kalpten bir mücadelenin sporudur. Ancak yarışma hazırlığı döneminde stratejik olarak çalışmak gerekir. Yarışmada hedeflediğim ağırlıkları sürekli düşünürüm. Yaptığım antrenmanın yoğunluğunu da buna göre ayarlamam gerekir.”

“Antrenmanlarımı kendi evimde yapıyorum”

Cenk Koçak antrenman rutinini şöyle anlattı:

“Antrenmanlarımı kendi evimde yapıyorum. Bazen arkadaşlarım ziyarete geliyor ve uzun saatler çalışıyoruz. Kaldırışları, teknikleri ve yarışma kurallarına uygun formları çalışmak en önemli kısım, çünkü herhangi bir squat, bench press ya da deadlift yarışma kurallarına uygun olmayabilir. Powerliftingin dışardan anlaşılmayan kısımlarından biri budur”

Özellikle seyahat halindeyken yaptığı sporun zorluklarını daha çok hissettiğini ifade eden Koçak, “En önemli kısımlardan biri de seyahatler ve vücut biraz form kaybedebiliyor. Bu sebeple bana yardımcı olan ekiple beraber yarışma şehrine birkaç gün önceden gidiyoruz. Bu şekilde alışıyorum ve form kaybetmiyorum” dedi.

Cenk Koçak duygularını Ali Deniz Çakır’la paylaştı:

“400 kg deadlift benim için önemli bir hedefti. Daha önce birçok yarışmada bu ağırlığı kaldırmama rağmen elim açılmış ve düşürmüştüm. Bu yüzden bu rekoru kırdığım için gururluyum. Beni destekleyen ekip arkadaşlarım ve Türk halkına çok teşekkür ederim, çok mutluyum. Sorularınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Umarım desteğinizle yeni hedefleri ve rekorları başaracağız.”

Cenk Koçak’ın adım adım rekora gittiği serüveni:

Muhabir: Ali Deniz Çakır

Editör: Yahya Kemal Doğan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.