Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Söylemleriyle Hitler’e benzetilen Trump: “Kavgam’ı okumadım”

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın güneyden ülkeye giren yasadışı göçmenler için söylediği “Ülkemizin kanını zehirliyorlar” sözleri tartışmaya yol açtı. Göçmenlere yönelik sözleri nedeniyle eleştirilen ve Adolf Hitler’e benzetilen Trump, sözlerinin arkasında durdu. Trump, Hitler’in Kavgam (Mein Kampf) kitabını da okumadığını söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, (77) 19 Aralık Salı günü Iowa’da düzenlediği mitingde destekçilerine seslendi. Haftasonu New Hampshire’daki mitinginde göçmen karşıtı söylemlerde bulunan Trump, bir kez daha göçmenleri hedef aldı ve şöyle konuştu:

“Ülkemizi mahvediyorlar. Bu doğru, ülkemizin kanını yok ediyorlar. Bunu söyleyince hoşlarına gitmiyor. Mein Kampf (Kavgam) kitabını hiç okumadım. Bunu Hitler söylemişti dediler, çok daha farklı bir şekilde. Dünyanın her yerinden geliyorlar. Sağlıklı olabilirler, son derece sağlıksız olabilirler. Hastalık getirebilirler. Ama suç kesin getiriyorlar.”

Trump’ın yorumlarına Beyaz Saray’ın tepkisi de sert oldu. Beyaz Saray Sözcüsü, Trump’ı “faşistlerin ve şiddet yanlısı beyaz üstünlükçülerin grotesk söylemlerini yinelemekle” suçladı.

Hitler benzetmesi

Kasım 2024 seçimleri yaklaştıkça sosyal medyada Trump ve Biden destekçileri arasındaki “savaş” da kızışıyor. Biden’ı destekleyen bir hesap, geçtiğimiz günlerde Trump’ın üç yorumunu ve Hitler’in ifadelerinin yan yana koyan bir grafik yayınladı ve “Bu hiç tesadüf değil” diye yazdı.

Vanity Fair dergisinde 1990’da yayımlanan bir makalede, Trump’ın eski eşi Ivana Trump’ın avukatına, Trump’ın Hitler’in konuşmalarını yatağının yanındaki dolapta tuttuğunu söylediği belirtilmişti.

Çarşamba günü, eskiden Twitter olarak bilinen X’teki bir Biden kampanya hesabı, Trump’ın üç yorumunu ve Hitler’in ifadelerini yan yana getiren bir grafik yayınladı.

“Trump, Beyaz Saray’daki ilk günlerinde Meksika’dan gelen bazı göçmenlerin “suç getirdiklerini” ve tecavüzcü olduklarını iddia etmişti.”Trump, Beyaz Saray’daki ilk günlerinde Meksika’dan gelen bazı göçmenlerin “suç getirdiklerini” ve “tecavüzcü” olduklarını iddia etmişti. Daha sonra ABD-Meksika sınırında devasa bir duvar inşa etmesine rağmen göçmenlerin geçişini durduramamıştı.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.