Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadir Has Üniversitesi’nde “ibadethane-ayakkabı” tartışması: Görüntülere inceleme başlatıldı

Kadir Has Üniversitesi’nde bir araştırma görevlisi ve öğrenciler arasında geçen tartışma sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde üniversitede ibadethane olarak geçen odanın önünde ayakkabılarını çıkaran öğrenciler ile odaya ayakkabı ile giren akademisyen tartışması yer aldı. Üniversite, görüntülere dair inceleme başlattığını duyurdu.

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Zeliha Gizem Sayın ile öğrenciler arasındaki tartışma 24 Aralık Pazar günü sosyal medyaya taşındı. Videoda namaz kıldıklarını iddia ettikleri odanın önünde ayakkabılarını çıkaran öğrenciler ile aynı odaya ayakkabı ile basan Sayın’ın tartışması yer alıyor.

Sayın, odanın önünde bırakılan ayakkabılardan rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Burası ibadethane, seccadenizin üzerine basmıyorum. Kapımın önünde 18 tane ayakkabı, 48 tane çanta olmaması için burada ayakkabılıklar var. Burası herkesin ibadethanesi, Hristiyanlar da Budistler de burada ibadetlerini gerçekleştirebilir, burası mescit değil. Odamın kapısının önüne ayakkabı bırakamazsın bunun için ayakkabılık var. Okulun kuralları herkes için var, kapıdan çıkınca kokan ayakkabılarınızı görmek zorunda değilim” dedi.

Tartışmayı kayda alan öğrenci olduğu tahmin edilen kişi de Sayın’ın bu sözlerine karşılık “Kamuya açık alanda ses ve görüntü kaydı alıyorum kendi okulumda. Mahkemede aleyhine delil olarak bu görüntüleri kullanacağım. Bu oda benim seccadem, buraya ayakkabı ile girilemez, kadın ve erkeğin ibadethanesi ayrıdır. Namazın içinde altı farzdan biri temizliği şart koşar. İnsanın namaz kıldığı yerin temiz olması gerekir” dedi.

Oda üniversitede “ibadethane” olarak geçiyor

Kadir Has Üniversitesi’nde bir grup öğrencinin açtığı tahmin edilen “khasmescit” isimli X hesabından 2021 yılında bir paylaşım yapıldı.

Öğrenciler kampüste abdest alıp namaz kılabilecekleri bir yer olmadığını ve okullarında mescit açılmasını istediklerini ilgili paylaşımlarında belirttiler. Paylaşımın ardından üniversite, mescit yapılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten bir açıklamada bulundu.

2022-2023 akademik döneminde Kadir Has Üniversitesi’nde ibadethane açıldı. Kadınlar ve erkekler için farklı katlarda odaların bulunduğu bilgisi süreci takip eden “khasmescit” isimli hesap tarafından paylaşıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, X hesabından olaya dair yaptığı paylaşımda üniversitenin görüntülere dair inceleme başlattığını duyurdu. Saral, “Müslümanların da ibadet ettiği alana, tüm ikazlara rağmen ayakkabılar ile girmek anca sizin gibi İslamofobiklerin yapacağı bir davranıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Saral’ın paylaşımından kısa bir süre sonra Kadir Has Üniversitesi de resmi X hesabından, “paylaşılan görüntülere dair inceleme başlatılmıştır” duyurusunda bulundu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerin ardından TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) İstanbul Üniversiteler adıyla X platformunda bir duyuru yapıldı. Paylaşımda, “Kadir Has Üniversitesi mescidinde, edepsiz ve saygısızca yapılan hareketi kınıyoruz, Balat Kampüsünde buluşacağız” yazıldı.

TÜGVA’nın 24 Aralık Pazar günü yaptığı çağrının ardından 25 Aralık Pazartesi bir grup öğrenci Kadir Has Üniversitesi’nin önünde toplanıp “Mescide dokunan eller kırılsın” sloganları attılar.

Kadir Has Üniversitesi öğrencileri: “Tehdit ediliyoruz”

Kadir Has Üniversitesi öğrencileri tehdit altında olduklarını, akademisyenlerin hedef gösterildiğini dile getirdiler: “Hocamıza uygulanan psikolojik ve sözlü şiddetin ilgili birimler tarafından soruşturmaya açılmasını ısrarla bekliyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.