Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 18. haftanın ardından | Zinchenko ile Salah eşleşmesi – Liverpool’un savunması – Odegaard’ın defansif katkısı

Premier Lig’de 18. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Liverpool kendi evinde ağırladığı Arsenal ile 1 puanı paylaştı ve liderliği geri alma şansını tepti. Maçın analizini Medyascope Spor’dan Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 18. haftanın ardından | Zinchenko – Salah eşleşmesi | Liverpool’un takım savunması | Odegaard’ın şaşırtan savunma katkısı

Noel’in hemen öncesindeki liderlik mücadelesinde zirve değişmedi. Aslında değişmemesindeki en büyük sebeplerden biri haftanın en sürpriz sayılacak sonuçlarından Aston Villa’nın açık ara ligin en kötü takımı olan Sheffield United’dan bir puanı son anlarda kurtarmasıydı. Arsenal ile Liverpool’un beraberliği sonrası liderliği garantileme şansını bir gün önceden geri teptiler. Böylece Arsenal Noel’e lider girdi, tıpkı geçen sene olduğu gibi. Gelin hep beraber liderlik mücadelesinin verildiği haftanın maçına hep birlikte bakalım. 

Liverpool 1-1 Arsenal

Anfield’daki galibiyet serisine Manchester United beraberliğiyle son veren Liverpool, yeni bir seri başlatamadan ikinci bir beraberlik alarak liderliği geri alma şansını tepti. İki maçtır daha üstün taraf olmasına rağmen Liverpool, gol pozisyonu bulmakta da ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu maçta da iki takım xG açısından 1’in altında kalsa da (Liverpool 0.95, Arsenal 0.80) karşılıklı birer gol gördük. Fakat geçmiş senelere oranla seyir keyfi çok daha düşük. Özellikle Arteta, yüksek profilli takımlara karşı tempoyu yükseltmeyi sevmiyor diyebiliriz. Geri düşmediği sürece risk almıyor ve kanatlar dışında herhangi bir atak planı yok. Saka ve Martinelli’nin üretken olamadığı tüm maçlar Arsenal için çok problemli geçiyor. Bu maç da onlardan biriydi. Martinelli’nin son dönemde çok formsuz olduğunu da vurgulamak istiyorum.Gelelim maçın detaylarına

Genel istatistik
Atak grafiği
Kilit pas istatistiği

İlk görseldeki genel istatistikler arasında en çok göze çarpan şutlardaki isabetsizlik oranları. İsabetsiz şutları sadece auta gidenler şeklinde düşünmeyin, çünkü engellenen şutlar da bu kısma dahil ediliyor. Sadece 5 isabetli şutun atıldığı maçta bunların gol olma yüzdesi %40 gibi bir yüzdeye sahip. İsabetli şut sayısının azlığı, gol olma yüzdesini her zaman yükseltiyor. Bunların dışında top kapma kısmında Liverpool’un 34-20’ye üstünlüğü var.  Diğer pek çok istatistiklerde her şey kafa kafaya gitmiş durumda. İkinci görselde atak grafiğini görüyoruz. Dakika 60’tan sonra maçın biraz daha Arsenal kontrolüne geçtiği belli gibi. Liverpool’un en etkin olduğu aralık ise 30-60 arası. Bu da bir nevi Liverpool ilk yarının son 15, ikinci yarının da ilk 15 dakikasını epey dominant geçirdiğini gösteriyor. Arsenal’in maçın başında gol bulduktan sonra yaptığı atakların genelde cılız kaldığını da grafikten anlamak mümkün. Son görselde de kilit pas haritasını görüyoruz. Arsenal’in kilit paslarının hepsi sağ kanat tarafında nerdeyse. İlginç olan ise şu ki normalde Liverpool’a karşı oynayan takımlar her zaman sol kanadından oynamayı tercih eder. Trent Alexander-Arnold’ın savunma zafiyetinden uzunca bir süre problem yaşadı Liverpool ama bu sene Trent gerçekten savunma açısından kendini geliştirmiş durumda. Bunu özellikle City maçında görmüştük. Arsenal karşısında da Martinelli’ye geçit vermedi. Bu yüzden Arsenal sağ kanattan hücum etmeye mahkum oldu. Liverpool’da ise kilit pas atan oyuncu sayısının fazlalığı göze çarpıyor. Liverpool’un takım oyununda Arsenal’e oranla çok daha başarılı bir takım olduğunu söylemek bu görselle birlikte çok daha kolaylaşıyor.

Saka orta haritası
Martinelli – Saka vs Salah – Diaz dribbling haritası

Hızlıca sıradaki iki görselimizi inceleyelim. İlk görselde Saka’nın maç boyunca yaptığı ortaları görüyoruz. Akan oyun ve duran toplar dahil tüm ortalar bunlar. Açtığı 8 ortanın sadece birinde isabet bulabildi, bu da bir korner ortasıydı. Martinelli’nin devre dışı kalmasıyla Saka’nın üstüne binen yükün olumsuz etkilerinden birini böylece görmüş oluyoruz. İkinci görselde iki takımın kanat oyuncularının dribbling haritasını görüyoruz. Göbek kısmı mor olanlarda 7 numara Saka’yı, 11 numara da Martinelli’yi gösteriyor. Martinelli kendi sahasındaki iki dribblingi dışında geri kalan 6 dribbling de başarı sağlayamamış. Rakip sahada herhangi başarılı bir dribblingi de yok. Saka da 9 girişimden 4’ünde dribbling başarısı sağlayabilmiş durumda. Diğer tarafta ise Diaz sadece 2 dribbling girişimi ile epey pasif kalmış. Salah da 5 dribbling girişiminde bulundu ve sadece birinde başarılı olabildi. Başarılı olduğu dribbling girişimi de gol oldu. Şimdi biraz Salah’tan bahsedelim.

Salah – Zinchenko eşleşmesi

Bir önceki paragrafın sonunda bahsettiğim başarılı dribblingin başlangıç anı. Trent’in uzun pasıyla Salah savunma arkasına sarkıyor, Zinchenko’yu kolayca saf dışı bırakıp içeri girerek golünü atıyor. Zinchenko’nun savunma zafiyetinden çok bahsedilmiyor ama bu durum Guardiola’nın kendisinden vazgeçmesine sebep olmuştu. Tıpkı Trent gibi ofansta sağladığı katkılar sebebiyle savunma defoları göz ardı ediliyor Arteta tarafından. İşin tuhaf tarafı Klopp bu dezavantajı yeterince kullanamadı. Salah’ı Zinchenko ile sık sık bire bir bırakmaya çalışsa yardım savunması sebebiyle diğer oyunculara ciddi alan açılması da sağlanabilirdi. Salah gibi belki de Premier Lig’in ofans anlamında en iyi oyuncusunu Zinchenko karşısında yeterince kullanmamak Klopp’un bu maçtaki en büyük hatası oldu.

Mohamed Salah’ın en fazla gol attığı Premier Lig Takımları

10 – Arsenal, Man Utd, West Ham

Arsenal’e karşı 7 iç saha maçında 7 gol

Salah’ın maç performansı 

1 gol, 2 şut, 12 rakip ceza alanında topla buluşma(Maçın en iyisi), 7 topu geri kazanma(Maçın en iyi ikincisi), 2 yaratılan gol şansı (Maçın en iyi ikincisi)

Mohamed Salah Premier Lig tarihinde Arsenal, Manchester City ve Manchester United’a karşı 10+ gol atan ilk oyuncu oldu

Liverpool top kapma haritası
Odegaard savunma haritası

Gelelim savunma kısmına. Liverpool’un top kazanma haritasını görüyoruz ilk görselde. Top kazanma konusundaki çeşitlilik takım savunmasının ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor. İkinci görselde ise sürpriz bir oyuncunun savunma haritasını görüyoruz: Martin Odegaard. İki başarısız top kapma girişimi dışında kusursuza yakın bir savunma performansı. Özellikle de ofansı çok daha güçlü ve fiziksel dezavantaja sahip bir orta saha oyuncusu için gayet güzel bir performans kesinlikle.

Liverpool ve Arsenal pas haritası

Pas haritasına da genel olarak bakarsak Szoboszlai, Jones’a göre daha defansif kaldı. Ben White’ın ileri çıkışlarını engellemek için Jones da Diaz’a sürekli destek verdi. Orta bölgenin kontrolü ise tamamen Endo’da. Diğer tarafta da bu görevi Rice üstleniyor. Yalnız burada şöyle bir dezavantaj var. Havertz dördüncü bir hücumcu gibi 4-2-4 sistemi ortaya çıkarıyor. Bu da Odegaard’ın savunma görevleri yüzünden ofansa yeterince enerjisi kalmaması şeklinde olumsuz bir yansıma yaratabilir. Havertz’i iyi göstermek için Odegaard’a yüklenmek çok da mantıklı bir şey gibi gözükmüyor açıkçası.

Saliba’nın Liverpool Performansı

3’te 3 hava topu kazanma, 55 topla buluşma, 6 topu geri kazanma, 5 ikili mücadele kazanma, 3 top uzaklaştırma, 2 top kapma, 1 şut engelleme ve hiç çalım yememe

Konate’nin Arsenal Performansı

2’de 2 hava topu kazanma, 58 topla buluşma, 9 topu geri kazanma, 7 ikili mücadele kazanma, 5 topma, 3 faul, 2 şut engelleme, 1 top uzaklaştırma, 1 yaratılan gol şansı ve hiç çalım yememe

Maçın en iyi oyuncularından da bahsettiğimize göre yazının burada sonuna geliyor. Boxing Day zamanı olduğu için çok ara vermeden yeni bir panorama ile karşınızda olacağım. Bulduğum ilginç bazı tweetler ve maçın özetiyle sizlere veda ediyorum. Tekrar görüşmek üzere!

Gabriel, Arsenal’e geldiği Eylül 2020’den bu yana en golcü savunma oyuncusu oldu 11 gol ile. Liverpool’a karşı attığı gol de Arsenal’in Anfield’da attığı en erken gol olarak tarihe geçti. (3:27)

Trent Alexander Arnold bu maçtaki asistiyle birlikte toplam 57 asiste ulaşarak takım arkadaşı Andrew Robertson’ı yakaladı.

Maçın kilit noktası Liverpool’un kontra pozisyonu, Trent’in topu direğe vurmasıyla sonlandı.

Karşılaşmanın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.