Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuri Bilge Ceylan’dan Zeki Demirkubuz’a: “Seni kendi gerçeğinle baş başa bırakıyorum, bu ceza sana yetiyor”

Türk Sineması’nın iki önemli yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ile Zeki Demirkubuz’un arasındaki tartışma devam ederken, Ceylan’dan yeni açıklama geldi. “Bir algı oluşturmaya yönelik hiçbir kanıtı olmayan bir sürü hayal ürünü iddiayla uğraşmak kolay değilmiş” diyen Ceylan, 2006 Altın Portakal Film Festivali’nde yaşananlara ilişkin de ilk kez konuştu. Konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmayacağını söyleyen Ceylan, “Seni kendi gerçeğinle baş başa bırakıyorum. Gördüğüm kadarıyla bu ceza sana zaten yetiyor” dedi.

X hesabından açıklama yapan Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz’un 2006 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne yaşananlara ilişkin iddialarına yanıt verdi. Ceylan, “2006 yılında Antalya’daki törene 40 derece ateşle geldiğimi, sağlık nedeniyle bayıldığımı bildiğin ve o dönemde bunu bütün gazeteler yazdığı halde hala öyle şeyler söyleyebilmen inanılmaz” dedi.

Ceylan, “Her zaman yaptığın gibi ‘madem böyle bir algı oluşmuş, öyleyse bundan yararlanayım’ şeklinde düşünüyorsun. Tıpkı filmi bile seyretmeden yaptığın suçlamalar gibi” diyerek Demirkubuz’un senaryo çalma iddialarına tepki gösterdi. “O senaryonun üzerinde sadece benim değil üç kişinin aylar süren alın teri ve emeği var” diyen Ceylan, “Birkaç kişi şöyle dedi böyle dedi diye seyretmek zahmetine bile katlanmadan bir filme kara çalmak, ona emek veren insanların onuruyla oynamak bu kadar kolay olmamalı” dedi.

“Filmlerimin hiçbirinde hiçbir şekilde sana yapılmış bir gönderme yok”

Ceylan açıklamasında, “Filmlerimin hiçbirinde hiçbir şekilde sana yapılmış bir gönderme yok. Filmlerimi böyle şeylerle kirletmek istemem” diye yazdı. Ceylan devamında şunları söyledi:

“Ama yine de Kış Uykusu filminde Nihal’in Aydın’a söylediği küçük bir repliğin senin de içinde olduğun belli bir tipolojiyi iyi tarif ettiğini düşündüğümü inkâr edemem. ‘Vicdan, ahlak, ideal, ilkeli olma, yaşamın amacı… bu sözler ağzından hiç eksilmedi. Birini küçük düşürmek, incitmek, karalamak istediğin zaman hep böyle sözler söylersin. Ama bence, bir insan bu kelimeleri bu kadar fazla kullanıyorsa esas ondan şüphe etmek lazım.

“Mahkemeye yoluyla devam ederim”

“Kendimin ve çevremdeki insanların huzurunu daha fazla kaçırmayacağım” diyen Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı:

Ve bundan sonra da bir şey yazmayacağım. Böyle bir gereklilik doğarsa da buna mahkeme yoluyla devam ederim. Seni kendi gerçeğinle baş başa bırakıyorum. Gördüğüm kadarıyla bu ceza sana zaten yetiyor. Herkese kavgasız dövüşsüz bir yeni yıl dilerim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.