İsrail Yüksek Mahkemesi, Netanyahu’nun desteklediği yargı reformu yasasını iptal etti

İsrail Yüksek Mahkemesi, muhaliflerin “yargı bağımsızlığına darbe” olarak nitelendirmesine rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümet tarafından onaylanan yargı reformunu “ülkenin demokrasisine eşi benzeri görülmemiş bir zarar verdiği” gerekçesiyle iptal etti.

Yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini elinden almış oluyordu. Öte yandan düzenleme, Yüksek Mahkeme başkanının hükümetin seçtiği kişilerin çoğunlukta olduğu yargı komitesi tarafından atanmasını öngörüyordu. Yüksek Mahkeme’den yapılan açıklamada, 15 yargıçtan 8’inin yasanın iptali yönünde oy kullandığı belirtildi.

Bu karar neden önemli?

Netanyahu ve aşırı sağcı müttefiklerinin vereceği sert tepki, eski Savunma Bakanı Benny Gantz’ın 7 Ekim saldırısının ardından kurulan acil durum hükümetinden ayrılmasına neden olabilir. Gantz’ın savaş kabinesinden ayrılması halinde İsrail’in Gazze’de devam eden savaşında ciddi sorunlar oluşabilir.

Benny Gantz ve Binyamin Netanyahu

Temmuz ayında onaylanmıştı

Hükümetin “yargı darbesi”ne karşı çıkan halk ve muhalefet partileri aylar süren kitlesel protestolar düzenlemiş, İsrail’in büyük şirketleri grev kararı almıştı. Buna rağmen İsrail’de milletvekilleri, düzenlemeyi temmuz ayında onaylamıştı. Muhalefet oylamayı boykot etmişti.

Bu yasa, Netanyahu’nun ülkenin ekonomisini, askeriyesini ve dış ilişkilerini istikrarsızlaştıran yargı revizyonunun ilk mevzuatlarından biri idi.

Yargı reformuna karşın ülkede aylarca protestolar düzenlenmişti.

Yasal düzenleme neyi öngörüyordu?

Yasanın öngördüğü bazı değişiklikler şunlardı:

  • Yüksek Mahkeme’nin kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisi, Parlamento’da salt çoğunluğun mahkeme kararlarını geçersiz kılabilmesiyle zayıflatılacak.
  • Yargıçları atayan komisyonun tamamen hükümetin kontrolünde olacak.
  • Bakanların, başsavcı tarafından yönlendirilen hukuk danışmanlarının tavsiyelerine uymaları zorunlu olmayacak.
  • Görev için uygun olmadığı düşünülen makam sahiplerinin görevden alınması zorlaşacak.

Kaynak: Reuters, Axios

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.