Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023’te 315 kadın, erkekler tarafından katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2023’e ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre 2023’te 315 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

KCDP, “Kadın Cinayeti ve Şüpheli Kadın Ölüm Gerçekleri” raporunu yayımladı. Buna göre 2023’te 315 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Geçtiğimiz yıl öldürülen kadınların yüzde 55’i ise ateşli silahla vurularak öldürüldü. Kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından katledildi. Bunun yanı sıra, evli olduğu erkek tarafından öldürülen 30 kadının fail ile boşanma aşamasında olduğu belirtildi.

Raporda 248 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğu söylendi ve şüpheli ölümlerin yüzde 19’unun yüksekten düşme şeklinde gerçekleştiği vurgulandı.

Faillerin cinayetlerin üstünü kapatmaya çalıştıklarının belirtildiği raporda, “Ağustos ayında öldürülen Fatma Duygu Özkan’ı evinin penceresinden iterek öldüren Doğan Can Gündüz, Fatma’nın intihar ettiğini iddia etmiş fakat görgü tanıklarının ifadesiyle cinayet olduğu ortaya çıkmıştı. Failler bu cesareti ‘6284’ü ayıklayacağız’ diyen vekillerden, nafaka hakkını ve karma eğitimi tartışmaya açan Bakanlardan, şüpheli kadın ölümlerinde etkin soruşturma yürütmeyen yetkililerden alıyorlar. Fakat biz şüpheli kadın ölümlerinin çoğunun aslında gizlenen kadın cinayetleri olduğunu ve etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütüldüğünde şüpheli ölümlerin kalmayacağını biliyoruz” denildi.

Raporda ayrıca 28 kadının koruma kararına rağmen öldürüldüğü söylendi:

“28 kadın, koruma kararları uygulanmadığı için öldürüldü. İlgili kolluk kuvveti soruşturma geçirdi mi? 6284 uygulanmıyor, kadınlar öldürülüyor.  Öldürülen 291 kadının tedbir kararı durumu tespit edilemiyor. Bu kadınların tedbir kararı alabilecekleri kurumlara erişebilirliklerinde bir aksaklık olduğunu gösteriyor. Baskıdan, korkudan kolluk kuvvetine gidemiyorlar ya da karakollardan geri gönderiliyorlar. Diğer bir durum ise; kadınların tedbir kararı olup olmadığı bilinmiyor, gizleniyor. Bu bilgi devletin görevini yapmadığını saklamak için mi gizleniyor? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, 6284 sayılı yasa için “Uygulamada hata varsa giderilmeli” demişti. Mayıs ayında göreve geldiğinden bu yana 19 kadın koruma kararına rağmen öldürüldü. Hataları ne zaman düzeltmeyi planlıyor? 6284’ü ne zaman uygulamayı düşünüyor?”

Ulaşılan verilere göre bu yıl öldürülen 315 kadının 155’i evli, 72’si bekardı. 88 kadının ise medeni haline dair bilgi tespit edilemedi. 

KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların vahşice öldürülmeye devam ettiğini söyledi ve “Bu yüzden bizler o gerçeklere bir nebze de olsa ulaşabilmek adına kendimiz kadın cinayetleri verilerini raporluyoruz. Şiddet, hep uzakta bir yabancı tarafından gelen bir mesele gibi ele alınır. Bu gördüğümüz veride, aslında şiddetin uzaktan ve bir yabancıdan geldiğini görmüyoruz. Tam tersine, şiddet tam içimizde ve en yakınlarımızdakilerden geliyor. Kadınlar, en yakınları tarafından öldürülüyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.