Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsias Otel davası başlıyor: Aileler “olası kast” suçlamasıyla yargılama istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in çökmesiyle ilgili iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması yarın (3 Ocak 2024) Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İddianamede şüpheliler, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla” suçlanıyor. Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden Kuzey Kıbrıslı kız ve erkek voleybol takımı oyuncularının aileleri ve avukatları yargılamanın “olası kast” suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor.

Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden Kıbrıs’taki Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nde okuyan öğrenciler, veliler ve öğretmenlerden oluşan 39 kişilik kafile Grand İsias Otel’de konaklıyordu. Otelin 6 Şubat’ta Kahramanmaraşlı merkezli depremde yıkılması sonucu, takımdaki öğrenciler ile rehber ve rehber adaylarının büyük bölümünü oluşturduğu 72 kişi hayatını kaybetti.

İsias Otel’le ilgili davanın ilk duruşması 3 Ocak 2024 Çarşamba günü, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Davayı kalabalık bir heyetin izlemesi bekleniyor.

Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede şüphelilerin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmalarını talep etti.

İddianameyi eksik bulduğunu belirten Kuzey Kıbrıslı aileler ve avukatları ise yargılamanın “olası kast” suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor.

İddianamede yer alan raporda İsias Otel’in 1991 yılında apartman olarak tasarlandığı daha sonra ruhsat çıkartılarak otele çevrildiği belirtildi. Dokuz kat olarak inşa edilen yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat daha eklendiği ortaya çıktı. Binanın zemin raporu, statik hesap ve statik projesinin de bulunmadığı belirtildi. Raporda, betonun kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, demir kalınlığının standardın çok altında olduğu bilgisi de yer alıyor. Otelde yapıya ilişkin zemin etüdü yapılmadığı ve binanın yapımında yasak olmasına rağmen dere kumu kullanıldığı aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.