Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: En az 48 kişi hayatını kaybetti, tsunami uyarısı kaldırıldı

Japonya, yeni yıla depremle uyandı. Ülkenin batı kıyıları 7,6’lık depremle sarsıldı. Sahil kentleri Ishikawa, Niigata ve Toyama’da tsunami uyarısı verildi. Tsunami uyarısının ardından binlerce Japon, evlerini tahliye etti ve barınma merkezlerine gitti. Enkaz altında kalanlara ulaşmak için çalışmalar devam ederken can kaybı da 48’e yükseldi.

Japonya-Ishikawa eyaletinde bulunan Noto Yarımadası’nın kıyısında dört dakika arayla 5,7 ve 7,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem Ishikawa genelinde, Fukui ve Niigata dahil çevre eyaletler ile başkent Tokyo’da hissedildi.

Depremde bazı konutlar çöktü, enkaz altında kalanlar oldu. En az 48 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, can kaybının artmasından endişe ediyor. Arama kurtarma görevlileri enkaz altındakilere ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor. Japonya ordusu, deprem tehlikesi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara temel gıda malzemeleri dağıtıyor.

Depremin ardından yollarda büyük çatlaklar oluştu.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), depremlerin Ishikawa, Niigata ve Toyama bölgeleri için kıyı boyunca tsunami uyarısı yaptı. Ajans, tsunami dalgalarının üç ila beş metreye kadar yükselebileceği tahmininde bulundu. JMA günün ilerleyen saatlerinde bu uyarıyı kaldırdı.

Japonya’da kurulan barınma merkezleri.

Artçı depremler ve tsunami uyarısı nedeniyle binlerce kişi geceyi dışarda geçirme kararı aldı. Evlerini tahliye eden Japonlar, geçici barınak haline getirilen yerlerde geçirdi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 7,4’lük depremin ardından Japonya’nın büyük zarar gördüğünü açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Japonya’ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.