Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 20. haftanın ardından | Liverpool’dan xG rekoru – Mohamed Salah’ın katkısı – Gizli kahraman Wataru Endo

Premier Lig’de 20. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Liverpool kendi evinde ağırladığı Newcastle United’ı 4-2 ile geçti ve liderliğini perçinledi. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 20. haftanın ardından | Liverpool’dan xG rekoru – Mohamed Salah’ın katkısı – Gizli kahraman Wataru Endo

Yeni yılın yeni panoramasında sizlerle tekrar buluşmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Her ne kadar hafta bitmemiş olsa da dün akşam (1 Ocak) öyle bir maça tanıklık ettik ki haftanın kapanış maçı West Ham United – Brighton’ı beklemekten vazgeçtik. Liverpool kendi evinde Newcastle United’ı 4-2 ile geçerek liderliğini perçinledi. Özellikle de Arsenal’in puan kaybıyla beraber tek yakın takipçisi Aston Villa kaldı. Müsabakanın kinci yarısı büyük bir heyecan fırtınası yaşattı. Dilerseniz vakit kaybetmeden hemen maçın neden böyle önemli olduğuna istatistikler eşliğinde bakalım.

Liverpool 4-2 Newcastle United

Liverpool bu sene üst sıra takımlarına karşı aradığı sonuçları bir türlü bulamadı. Sadece Tottenham’a mağlup olsalar da Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United’la berabere kaldılar. Buraya belki ekstradan Brighton beraberliğini ekleyebiliriz. Bunların arasında iki maçta da yenebildiği tek takım Newcastle United olacak gibi. İlk maçı deplasmanda 2-1 kazanmışlardı ve dün akşam (1 Ocak) rakiplerini bu sefer 4-2 ile geçtiler.

Liverpool, Aralık 2015’teki Leicester (20) maçından bu yana 18 şut ile gol atamadan bitirdiği ikinci rekor ilk yarıya imza attı. (2003-2004 sezondan beri) – 1 kaçan penaltı, 2.57 xG –

Sezon başından beri en çok penaltı kaçıran oyuncu 4 ile Mohamed Salah oldu.

İlk yarıyı en güzel anlatan şeylerden biri maçın ne kadar tek taraflı geçtiğiydi. Özellikle kaçan penaltının burada etkisi çok büyük ama ilk yarının golsüz tamamlanmasında Dubravka’nın da payı çok büyük. Bir diğer başrol ise Darwin Nunez’e ait.

Darwin Nunez 1.61 xG ile bu sezonun gol atamadan en yüksek xG üreten oyuncusu oldu.

Bunlardan üçünün ciddi gol şansı olduğunu vurgulayalım. Zaten görseldeki yuvarlakların koyuluğu bize kaçan şansın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Darwin Nunez, gol atmak dışında her şeyi harika yapıyor gerçekten. İnanılmaz alan açma, koşu atma ve iyi bir pas kalitesine sahip. Zaten Salah’ın attığı ilk golün asisti kendisine ait. Bitiricilik konusunda da problemi halletmeyi başarabilirse gerçekten elit bir santrfor olacağına hiç şüphem yok.

Şimdi gelelim genel istatistik ve Liverpool’un şut haritasına. Gözümüze hemen Liverpool’un xG’si çarpıyor. İstatistikleri aldığım yer FotMob bunu 7.11 olarak kabul etse de Premier Lig’de 7.27 şeklinde kabul edilmiş. Bir diğer göze çarpan ilginç istatistik de 9 kaçan net gol pozisyonu ki bunların 5’i %100 gol şansı diyebileceğimiz pozisyonlar. Detaylı pas istatistiklerinde Liverpool’un büyük üstünlüğü var. Burada en dikkat çekici kısım rakip ceza sahasında topla buluşma sayısının 66 olması. Maçı neredeyse rakip yarı sahada oynayıp gol atamayan bir Arsenal vardı Boxing Day’de West Ham karşısında. 77 kez ceza sahasında topla buluşsalar da gol atamamışlardı.

Detaylı şut istatistiklerinde ise Liverpool’un çektiği 34 şutun 25’inin ceza sahasından olması dikkatimi çekti. Toplamda 32 şutun 12’si engellenirken 15’i kaleyi buldu. Savunma kısmında da Liverpool’un Newcastle’dan daha fazla top kapmış olmasının maçın neden Newcastle’ın yarı sahasında oynandığını kanıtlar nitelikte. Burada da aslan payı 7 başarılı savunma hamlesi ile Wataru Endo’ya ait. Liverpool adına en fazla savunma hamlesinde bulunan oyuncu kendisi. Bundesliga’nın en fazla ikili mücadele kazanan oyuncusu olması 30 yaşında olmasın rağmen Liverpool kapılarını açmıştı. Klopp’un düşük bonservise karşılık alabileceği en yüksek verimi kısa vadede sağlamayı başarıyor. Beklenen gollere bakalım şimdi. Penaltıları çıkardığımızda geriye 5.54’lük bir oran kalıyor. Açık oyunda ise 5.09, isabetli şutlarda 6.67’lik bir oran var. Buradaki aslan payını vereceğimiz bir oyuncu var. Onu da bireysel istatistiklerde göreceğiz. Şut haritasını da incelemeniz için ekledim. Yıldızlar golü simgeliyor. Yuvarlakların koyuluğundan da şutların ürettiği xG’nin fazlalığını vurgulamakta.

Kilit pas haritası

İlk görselden ekstra bir şey söylemeyeceğim. Çünkü Mohamed Salah için özel bir kısım ayırdım. Orada kendisinden sıklıkla bahsedeceğiz. Burada dikkat çekeceğim şey Dubravka’nın 10 kurtarışı ve bu kurtarışlarla xSaves dediğimiz kurtarılan gol 2.67 ile aslında Liverpool’un neredeyse üç golünü engelledi. Alisson ise tam tersine -0.61 ile neredeyse ekstradan bir gol yedi. İkinci görselde de Panoramanın klasiklerinden kilit pas haritasını görüyoruz. Liverpool’un 21, Newcastle’ın 4 kilit pası var. Bunlara asistlerin de dahil olduğunu söylemeliyim. Liverpool’da tam 11 oyuncu kilit pas yaptı ve zirveyi Mohamed Salah dört kilit pasla kapmış durumda. Ondan sonra da üç kilit pas ile Wataru Endo var. Endo’nun oyunun iki tarafında da ne kadar etki yarattığını bir kanıtı. 

Liverpool xG rekoru
Newcastle yenilen xG

Liverpool 7.27 xG ile bu alanda en yüksek rekoru elde etti. 17 Aralık’taki Manchester United’la beraber 34 şutla en fazla şut çektiği maça imza attı. Mohamed Salah 2.88 xG ile Nicolas Jackson’ın Tottenham karşısındaki performansı ile bu alandaki en yüksek rakama ortak oldu.

İlk görselde 2010/11 sezonundan bu yana tutulan xG istatistiğinin en yüksek olduğu tabloyu görüyoruz. Zaten listedeki 10 maçtan 5 tanesi Manchester City’ye ait. City 2019 yılında Watford’a 8 gol atarken bunu 5.87 xG ile yaptı. Fakat Liverpool bu rekoru öyle bir geliştirdi ki bunun daha üstüne şahitlik edebilir miyiz emin değilim. İkinci görselde ise Kasım başından bu yana rakiplerine en fazla xG şansı tanıyan takımların listesini görüyoruz. Newcastle bu listede 23.7 ile başı çekiyor. Onu takip eden ise 22.9 ile Tottenham. İki takımın da ciddi eksiklerle boğuştuğunu söyleyelim. Fakat Tottenham bu maçların çoğunu neredeyse orijini stoper olmayan oyuncularla oynadı. Newcastle’daki problemin daha çok orta saha olduğunu düşünüyorum. Tonali’nin eksikliği orta sahadaki direnci ve sertliği ciddi anlamda düşürmüş durumda.

Liverpool pas haritası
Newcastle pas haritası

Çok kısa da pas haritalarına bakalım. Liverpool dizilişini koruyan bir pas haritası ile karşımızda. Merkezde Endo var. Endo ile Diaz’ın, Trent ile de Salah’ın bağlantısı epey kuvvetli. Diğer görselde de dikkat çeken Gordon’ın Isak’ın hemen arkasında yer alması ve Joelinton’ın kendini sola atması. Sağ kanat ise tamamen Livramento’ya ait. Bunun sebebi ise Trent’in hücumda çok tehlikeli bir oyuncu olmasından kaynaklı. Gomez’den çok fazla ciddi tehdit beklemeyen Howe, bu bölgeyi sadece Livramento’ya emanet etti.

Maçın adamı Mohamed Salah

2 gol – 6 şut – 4 isabetli şut – 20 kez rakip ceza sahasında topla buluşma(maçtaki en yüksek)

28 kez üçüncü bölgede pas(maçtaki en yüksek) – 4 yaratılan gol şansı(maçtaki en yüksek) – 1asist

Mohamed Salah’ın ısı haritası

Mohamed Salah’ın inanılmaz performanslarına şahitlik ettiğimiz sezonlar oldu. Özellikle şampiyonluğa ulaştıkları sezon ve unutulmaz Mane-Firmino-Salah üçlüsünde harika istatistiklere imza atmıştı. Şimdi ise omuzlarında çok daha fazla yük olmasına rağmen çıtayı yukarı çıkarmaya devam ediyor.

Mo Salah bu sezon 20 maç 14 gol 8 asist

Mohamed Salah bu sezon Premier Lig’de

En fazla gol asist katkısı veren – En fazla xG/xA istatistiğine sahip olan – En fazla isabetli şut çeken – En fazla büyük gol şansını gole çeviren – En fazla büyük gol şansı yaratan – En fazla akan oyunda gol şansı yaratan – En fazla rakip ceza sahasında topla buluşan oyuncu / En çok gol atan, asist yapan iki oyuncudan biri oldu.

Bu tweetlerden sonra söylenecek çok bir şey kalmıyor. Buradaki en büyük sorun Salah’ın yaşı ve Liverpool’un Salah sonrasındaki durumu. Klopp’un uzun vadede planı nedir bilmiyorum ama Salah’sız bir Liverpool’un nasıl görüneceğini Afrika Kupası’nda görme şansı bulacağız.

Avrupa’nın beş büyük liginde hiçbir takım Liverpool kadar rakip takımın oyun kurma kalitesini düşüremedi. Liverpool’un rakipleri en düşük isabetli pas sayısında kaldılar.

Panoramayı kapatmadan bu ilginç istatistiği sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü Liverpool’un bu sezonki başarısı sadece hücum ve Salah’ın sihirbazlıklarıyla sınırlı değil. Gegenpress’i en verimli şekilde kullanmayı başarıyorlar. Özellikle ikinci bölgede rakiplerini presle boğarak oyun kurmalarına engel oluyorlar.

İngiltere Premier Lig Panorama’dan bu haftalık bu kadar. Şampiyonluk yarışının bu denli kızıştığı ve sürekli rekorların kırıldığı bir sezonda önümüzdeki hafta bizlere neler gösterecek hep birlikte şahitlik edeceğiz. Haftaya tekrar görüşmek üzere!

Maçın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.