Türkiye ile İngiltere arasında “Montrö” krizi yaşanıyor. Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya devrettiği mayın avlama gemilerinin boğazlardan geçişine Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle izin vermeyeceğini açıkladı.
İngiltere geçtiğimiz ay Ukrayna’nın Rusya ile devam eden savaşında Kiev’in denizdeki operasyonlarını güçlendirmesine yardımcı olmak için Kraliyet Donanması’na ait iki mayın avlama gemisinin Ukrayna Donanması’na devredileceğini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere tarafından Ukrayna’ya gönderilen gemilerin boğazlardan geçişine izin verildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadı belirtildi. Savaş devam ettiği sürece gemilerin boğazlardan geçişine izin verilmeyeceği ve bunun da müttefiklere “usulüne uygun” olarak bildirildiği belirtilen çıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal ‘savaş’ olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19. maddesi uyarınca savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır. 1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi’ni tarafsız bir şekilde ve titizlikle uygulayan Türkiye; Karadeniz’de gerilimin tırmanmasının önlenmesini teminen, bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir.”
The claim in some media outlets that "mine-hunting ships donated to Ukraine by the United Kingdom were allowed to pass through the Turkish Straits to the Black Sea" is not true.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) January 2, 2024
Türkiye immediately classified Russia's special military operation against Ukraine as "war" and, in… pic.twitter.com/8RqIB6Vx9H
Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmeye başladığında Türkiye Montrö Sözleşmesi’ni devreye sokmuş ve savaşan tarafların askeri gemilerinin geçişini fiilen engellemişti. Ankara, Karadeniz’de gerilimin tırmanmasını önlemek için Montrö’yü tarafsız ve titiz bir şekilde uygulamaya devam ettiğinin altını çiziyor.
Kaynak: Reuters