Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da terör saldırısı: Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamada en az 103 kişi öldü

İran’da dört yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği suikast sonucunda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi anma töreninde üst üste iki patlama oldu. Patlama sonucu en az 103 kişi hayatını kaybetti, 211 kişi yaralandı. 4 Ocak Perşembe günü millî yas ilan edildi.

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi dördüncü yıldönümünde anmak için bir araya gelen İranlıların toplandıkları yerde art arda iki patlama meydana geldi. İran’ın güneyindeki Kirman kenti yakınlarındaki mezarlık yakınlarında meydana gelen patlamalarda ilk belirlemelere göre 25 kişi hayatını kaybetti. Can kaybı daha sonra 53’e yükseldi. İranlı yetkililerden son yapılan açıklamalarda ise en az 103 kişinin öldüğü belirtildi. Çok sayıda kişi de yaralandı.

Fotoğraf: (IRAN PRESS / AFP)

Terör saldırısı mı?

Kirman eyaletinden bir yetkili, patlamayı “terör saldırısı” olarak nitelendirdi. Tasnim haber ajansında yer alan habere göre mezarlığın girişine konulan iki bomba yüklü çanta uzaktan kumanda ile patlatıldı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırıyı kınadı ve şu açıklamayı yaptı:

“Şüphesiz, bu korkakça eylemin failleri yakında tespit edilecek ve iğrenç eylemleri için cezalandırılacaktır. Düşmanlar bilmelidir ki bu tür eylemler İran ulusunun sağlam kararlılığını asla bozamayacaktır.”

Erdoğan’dan başsağlığı mesajı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’daki saldırının ardından açıklama yaptı ve başsağlığı mesajı iletti. Erdoğan şunları söyledi: “İran’ın Kirman eyaletindeki menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani 3 Ocak 2020 tarihinde Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği suikast sonucunda öldürülmüştü. Ortadoğu’daki askeri operasyonlara öncülük eden Süleymani’nin ölümü, Vaşington ile Tahran arasındaki gerilimi yükseltmişti.

Kasım Süleymani

Aynı yıl, 27 Kasım 2020’de İran’ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülmüştü. İran, İsrail’i Fahrizade suikastının arkasında olmakla suçlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.