Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den Beyrut’ta suikast: Hamas liderlerinden Salih Aruri öldürüldü

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen saldırıda Hamas’ın siyasi kanadının liderlerinden Salih Aruri (57) öldürüldü. Aruri, 2017’de El Fetih ile yapılan anlaşmada Hamas’ı temsil eden isimdi. Aruri, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda öldürülen en üst düzey Hamas lideri.

İsrail Ordu Kuvvetleri’nden (IDF) bir sözcü, Salih Aruri’nin “Hamas liderlerine yönelik düzenlenen cerrahi operasyonda” öldüğünü açıkladı. Hamas, liderleri Aruri’nin ölümünü kınadı. Lübnan Hizbullah’ı ise bu saldırının ve Aruri’nin öldürülmesinin Lübnan egemenliğine saldırı olduğunu ifade etti. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail’i “Lübnan’ı çatışmaya sürüklemeye çalışmak”la suçladı.

Lübnan medyası, akşam saatlerinde Dahiye’ye insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiğini ve saldırıda Hamas’ın bürosunun vurulduğunu yazdı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. Hamas’ın siyasi kanadında liderlik içindeki isimlerden biri olan Aruri,  İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın da kurucuları arasında yer alıyordu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yakın müttefiki olan Aruri, Hamas ile Hizbullah arasında bağlantı kurmak için Lübnan’daydı.

“Bu suç cezasız kalmayacak”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev, MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin saldırının sorumluluğunu almadığını söyledi. Refev, “Bu saldırıyı kim düzenlediyse, şu açık ki, hedef alınan Lübnan hükümeti değil. Bu saldırıyı kim yaptıysa, cerrahi bir saldırıyla Hamas liderliğini hedef almış” diye konuştu.

Acil müdahale ekipleri saldırının düzenlendiği yerde.

Haniye, Aruri’nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Aruri’nin Lübnan topraklarında öldürülmesi tam anlamıyla bir terör eylemi ve Lübnan’ın egemenliğinin ihlalidir. Halkımıza ve topraklarımıza karşı saldırıların dairesinin genişletilmesidir” dedi. Lübnan Hizbullahı da İsrail’in Aruri’yi Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta öldürmesinin karşılıksız kalmayacağını, saldırının tehlikeli siyasi ve güvenlik mesajı içerdiğini belirtti.

“Karşılıksız kalmayacak”

Saldırının ardından Filistin’deki İslami Cihad örgütü de açıklama yaptı. Açıklamada, “Şehit lider Aruri ve arkadaşlarına düzenlenen suikast, Siyonist düşmanın çatışma alanını genişletme girişimidir ve cezasız kalmayacak bir suçtur” denildi.

Aruri’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından binlerce kişi Batı Şeria’da sokağa döküldü. Protestolarda “İntikam, intikam” sloganları atıldı. Yemen’in başkenti Sana’da binlerce kişi, Filistin halkına destek için protesto gösterisi düzenledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.