Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milano Derbisi zaferi, Rui Costa’nın sahneye çıkışı: Fatih Terim’in Avrupa kariyerinde iz bırakan iki maç

Türk futbolunun en başarılı teknik direktörü Fatih Terim’in, Yunanistan macerası başlıyor. Tecrübeli isim, ilk sınavını PAS Giannina karşısında verecek. Medyascope Spor’dan Kubilayhan Kavrazlı, Fatih Terim’in Milan ve Fiorentina kariyerlerinde iz bıraktığı en önemli 2 maçı sizin için derledi. 

Fatih Terim’den sevgilerle: Fiorentina 4-0 Milan (13 Ocak 2001)

Galatasaray ile UEFA Kupası’nı kazanarak adını düm futbol kamuoyuna ezberleten Fatih Terim, Haziran 2000’de İtalya’nın yolunu tuttu. 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası Fiorentina’nın başına geçen başarılı teknik direktör, sezon başında takımda ayrılan  Gabriel Batistuta’nın yerine Nuno Gomes’i transfer ederek hedeflerini yüksek tutmayı tercih etti. 

Sezona kötü bir başlangıç yapan Fiorentina, UEFA Kupası’nın ilk turunda Tirol Innsbruck’a elenerek büyük hayal kırıklığı yaşadı. Ligde de beklentilerin altında kalan Mor Menekşeler, İtalya Kupası’nda ise harikalar yarattı. Fatih Terim’in Fiorentinası, kupanın yarı finalinde Milan’ı 2-2 ve 2-0’lık skorlarla geçerek finale yükseldi. 

Milan’a karşı mücadele etmeyi seven Fatih Terim, en ses getiren galibiyetini 13 Ocak 2001 tarihinde aldı. Artemio Franchi Stadyumu’nda Milan’ı konuk eden Fiorentina, rakibi karşısında adeta şov yaptı. 

Maça fırtına gibi başlayan ev sahibi, 15. dakikada Nuno Gomes’in kafa vuruşuyla öne geçti. Milan’ı ilk yarıda sahadan silen Fiorentina, ikinci yarıda da şovuna devam etti. Sandro Cois’in golüyle aradaki farkı ikiye çıkan Mor Menekşeler, 72. dakikada ise Enrico Chiesa’nın golüyle skoru 3-0’a getirdi. Maçın skorunu ise Rui Costa belirledi. Fiorentina, ezeli rakibi Milan’ı sahasında 4-0 mağlup etmeyi başardı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Karşılaşmanın yıldızı 1 gol ve 2 asiste imza atan Rui Costa oldu:

Fiorentina’nın başında 26 maça çıkan Fatih Terim, takımıyla 10 galibiyet, 10 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı. Başkan Vittorio Cecchi Gori ile büyük tartışmalar yaşayan Terim, 26 Şubat 2001’de görevinden istifa ettiğini açıkladı. Fatih Terim’in yerine daha önce teknik direktörlük yapmayan ve Lazio’nun yardımcı antrenörü olan Roberto Mancini getirildi. Öte yandan Fiorentina, İtalya Kupası finalinde Parma’yı 1-0 ve 1-1 ile geçerek mutlu sona ulaştı.

Derby della Madonnina’da zafer Terim’in: Inter 2-4 Milan (21 Kasım 2001)

Fiorentina ile yolları ayıran Fatih Terim, 18 Haziran 2001’de dev bir takımın başına geçti. İtalya futbolunun en büyük takımlarından Milan, başarılı teknik direktör ile sözleşme imzaladı.  Filippo Inzaghi ve Fiorentina’dan öğrencisi Rui Costa’yı takıma getiren Fatih Terim, yeni kariyerinde istediği performansı gösteremedi. 

Fatih Terim, Milan kariyerindeki en önemli başarısına Milano derbisinde imza attı. Terim’in Milan’ı, o maça namağlup unvanı ile gelen Inter ile deplasmanda kozlarını paylaştı. Giuseppe Meazza’da dolu tribünler önünde oynanan karşılaşma gol yağmuruna sahne oldu. 

Fatih Terim’in çalıştırdığı ve Ümit Davala’nın da kadrosunda bulunduğu Milan, ilk yarıyı Nicola Ventola’nın golüyle yenik kapattı. Kırmızı Siyahlılar, ikinci devrede ise ezeli rakibini şoka uğrattı. 59. dakikada Andriy Shevchenko ile skorda dengeyi sağlayan Milan, 62’de Cosmin Contra ile öne geçmeyi başardı. Inter tribünlerini sessizliğe boğan Milan, 66. dakikada Fillippo Inzaghi ile skoru 3-1’e getirdi. 78. dakikada bir kez daha sahne ala Andriy Shevchenko, Inter’ın umutlarını sonlandıran golü kaydetti. Maçın skorunu ise Mohamed Kallon belirledi. Kallon’un golünde asisti, milli yıldız Okan Buruk yaptı. 

Fatih Terim’in talebeleri, Inter’i deplasmanda 4-2 mağlup ederek rakibinin namağlup ünvanına son verdi. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Fatih Terim’in Milan’ı, Inter galibiyetinin ardından çıktığı iki maçta 1 puan toplabildi. Bu durum, Milan’ın Terim ile yolları ayırmasına neden oldu. Adı daha önce de Milan ile alınan Carlo Ancelotti takımın başına geçti. Fatih Terim görevi bırakırken Milan oynadığı 9 lig maçında 15 puan toplamıştı. Kalan 25 maçta ise Ancelotti sadece 40 puan toplayabildi. Sezonu 4. sırada bitiren Milan, Terim yönetiminde çıktığı 4 UEFA Kupası karşılaşmasında da 12 puan almayı başarmıştı.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı
Editör: Mehmet Ali Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.