Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, bir hâkimin polisle okul basıp üç öğrenciyi gözaltına aldırdığı iddialarını yalanladı

Mardin’de öğretmen eşine öğrencilerin hakaret etmesi nedeniyle polislerle birlikte okula gittiği ve üç öğrenciyi gözaltına aldırdığı iddia edilen hâkim ile ilgili Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada iddianın gerçek olmadığı söylendi ve “Şikâyetçinin eşi, hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gitmiştir” denildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut imzasıyla yayımlanan açıklamada, konu ile ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi, “Mardin İdare Mahkemesi’nde görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımızın öğretmen eşinin, kendisine hakaret eden öğrenciler hakkında şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmış, yaşanan olay sonrasında şikâyetçinin eşi hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gitmiştir” denildi.

Yazılı açıklamada, soruşturmada görev alan polis memurlarının öğretmenin eşinin hâkim olarak görev yaptığından dahi haberdar olmadıkları söylendi:

“Olayın yerel basına yansıması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımızın kimseye ayrıcalık ve imtiyaz tanınmayacağı, yalnızca yasal mevzuatın uygulanacağı yönündeki sözlü talimatlarına rağmen, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilen çocuklarımızın, ısrarlı bir şekilde gözaltına alındıkları ve hâkimin polislerle birlikte okula baskın yaptığı yönündeki tezvirat içeren haberler gerçekdışı, görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımız nezdinde yargıyı itibarsızlaştırma gayretinden öteye geçmeyen, herkesin malumu olan çarpık bir zihniyetin ürünüdür.”

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasının devamında şöyle denildi:

“Şimdiye kadar yapılan haberlerin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmekte iken, konunun ısrarlı bir şekilde gündemde tutulması manidardır. Gerçek dışı haberleri yaymak suretiyle kamuoyunda panik ve endişe yaratarak kamu düzenini bozanlar hakkında TCK 217/A maddesine muhalefet suçundan soruşturma yapılacaktır. Hakkında soruşturma yürütülen çocuklar gözaltına alınmadığı gibi, henüz soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından çocuklarımızın ifadelerine dahi başvurulmamıştır. Soruşturma normal seyrinde devam edecek ve mevcut deliller çerçevesinde gereğine tevessül edilecektir. Adalet mülkün temelidir. Herkes kanunlar önünde eşittir ve kimseye bir ayrımcılık yapılmayacaktır.”

Ne oldu?

İddiaya göre Mardin’deki bir imam hatip ortaokulunda öğretmen olan N.K. ile üç öğrenci arasında tartışma yaşandı. Öğretmen, öğrencilerle yaşadığı tartışmayı hâkim olan eşine haber verdi. Bunun üzerine Mardin Adliyesi’nde görevli H.Y., beş polis aracı eşliğinde okula gitti ve okul yönetimiyle görüştü.

H.Y.’nin üç öğrenciyi okul çıkışında gözaltına aldırdığı ve adliyede ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktığı iddia edildi.

Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, yaşanan olaya tepki göstererek, çocuklara yönelik gözaltı işleminin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çocukların Kürtçe ve Arapça küfrettiği iddialarını değerlendiren Elik, şunları söyledi:

“İddiaya göre çocuklardan birinin küfrettiği söyleniyor. Bir öğretmenin çocukları gözaltına aldırması kabul edilecek bir davranış değildir. Emniyetin böyle bir olay nedeniyle çocukları gözaltına aldırıp ifadelerini alması da doğru değil. Eğer öğretmenin eşi hâkim olmasaydı bunlar yapılacak mıydı? Çocuklara yapılan bu muameleyi kabul etmiyoruz ve olayın takipçisi olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.