Kuruluşu altı ay önce resmileşen Halkın Umudu Partisi (UMUD PAR), 7 Ocak’taki 1.Olağan Kongresi’nde isim değişikliğine giderek, altı yıldır kurulması engellenen İnsan ve Özgürlük Partisi’nin (PİA) ismini aldı. Böylelikle altı yıldır kuruluş dilekçesi alınmayan PİA, resmen kurulmuş oldu.
UMUD PAR, 7 Ocak’ta Ankara’da 1. Olağan Kongresi’ni yaptı. Kongreye çok sayıda siyasetçi, yazar ve aktivistin yanı sıra eski PİA Genel Başkanı ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç ile Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Diyarbakır-Ergani Belediye Eş Bakanı seçilen ve daha sonra yerine kayyum atanan Ahmet Kaya da katıldı.
Kongrede alınan karara göre parti, cinsiyetçi olmayan, yetki paylaşımına dayalı eş başkanlık sistemine geçti. Eş başkanların görev süresi ise iki dönem ile sınırlandırıldı. Davut Güler ve Ahmet Kaya’nın eş genel başkan seçildiği kongrede partinin adının İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) olmasına karar verildi. Böylece PİA, yedi yıllık uğraşların ardından resmen kuruldu.
UMUD PAR, 28 Temmuz 2023’te 35 kurucunun başvurusuyla kuruldu. Böylece UMUD PAR, Türkiye’nin 133 siyasi partisi oldu.
Ne oldu?
PİA kurucuları, partinin kurulması için gereken evrakları 5 Mayıs 2018’de İçişleri Bakanlığı’na teslim etmek için bakanlığı gitti. Bakanlık , evrakların posta yoluyla gönderilmesi gerektiğini söyleyince partililer 10 Mayıs’ta belgeleri posta ile gönderdi. Bakanlıktan bir cevabın gelmemesi üzerine iki yıl sonra partililer 3 Nisan 2020’de bakanlığa ihtarname çekti. 10 gün sonra ihtarnameye cevap veren bakanlık, Siyasi Partiler Kanunu’nun 8. maddesine aykırı olarak evrakların posta yoluyla gönderildiğini, bu nedenle parti kuruluş evraklarına işlem yapılmadığını belirtti.
PİA’lılar 1 Haziran 2020’de e-devlet aracılığıyla Sivil Toplum ile İlişkiler Genel Müdürlüğü üzerinden randevu talep etti ancak yanıt alamadı. Partililer bakanlığa tekrar ihtarname çekerek belgeleri elden teslim etmek için randevu istedi ancak bakanlık bu talebe olumlu cevap vermedi.
Partililer son olarak çareyi, yeni parti kurup ismini değiştirmekte buldu.