Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Hakan Fidan’ın o bakışı ve ABD’yle ilişkilerin -büyükelçisiz- encamı

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı yazısında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın yaş haddi nedeniyle 14 Ocak’ta görevi bırakacağını ve Mercan’ın yerine atanacak isimin hâlâ belirlenmediğine dikkat çekerek, kulislerde konuşulan isimleri yazdı. Yetkin yazısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un telefonuna attığı bakışı da ele aldı.

Diplomasi gazetecisi Barçın Yinanç‘ın T24’teki yazısından hareketle Murat Mercan‘ın yerine Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sedat Önal ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar‘ın atanabileceği ihtimalinden yola çıkan Yetkin, şunları kaydetti:

“Erdoğan ve Fidan’ın tercihleri dış politikada yeniden Dışişlerinin ağırlık kazanacağı bir dönemin başlayıp başlamadığını da gösterecek.”

Yetkin, kulislerde iş insanı Mehmet Ali Yalçındağ‘ın da adının geçtiğini yazdı. ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve geldiği günden bu yana uluslararası toplantılar dışında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmediğini hatırlatan Yetkin, “Washington’da, oradaki Türk dernek ve gruplar üzerinden Ankara’ya selam çakmakla uğraşmak yerine, Türkiye’nin Beyaz Saray, Kongre ve iş dünyasında da etnik etnik lobilere erişimi olan bir büyükelçiye ihtiyacı var” diye yazdı.

Yetkin, yazısının sonunda Fidan’ın bakışına da değindi ve şöyle noktaladı:

“Kasıtlı bir ‘istihbarat toplama’ çalışması olmadığını söylesek dahi o bir saniyede uzman bir göz elbette çok şey okur ve anlamlandırır. Kasıt değil refleks de olsa bazı insanlar bazı işler için mi doğmuştur desek? Bilemedim.”

Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.